Conferinţa ONU pe tema modificărilor climatice de la Paris: Proiectul unui acord "ambiţios şi echilibrat"

Laurent Fabius a invitat sâmbătă delegaţiile celor 195 de ţări participante la Conferinţa ONU pe tema modificărilor climatice de la Paris să aprobe proiectul acordului final în lupta împotriva încălzirii globale, pe care l-a catalogat drept "ambiţios" şi "echilibrat", relatează Reuters online.

268 afișări
Imaginea articolului Conferinţa ONU pe tema modificărilor climatice de la Paris: Proiectul unui acord "ambiţios şi echilibrat"

Conferinţa ONU pe tema modificărilor climatice de la Paris: Proiectul unui acord "ambiţios şi echilibrat"

Ministrul francez de Externe şi totodată preşedintele COP21 a precizat, vizibil emoţionat, că acest acord stabileşte ca obiectiv limitarea încălzirii globale a planetei, la sfârşitul acestui secol, "sub (un nivel) de 2°C" faţă de cel din perioada preindustrială - iar în măsura în care este posibil la un nivel de 1,5 grade Celsius.

Fabius, care prezenta alături de şeful statului francez François Hollande şi de secretarul general al ONU Ban Ki-moon acest text, la care s-a ajuns după o ultimă serie de negocieri în noaptea de vineri spre sâmbătă, a apreciat că documentul va marca o "cotitură istorică", în cazul în care va fi adoptat.

În cazul în care va fi adotat, documentul va intra în vigoare în 2020.

Preşedintele COP21 a precizat că decizia anexată proiectului acordului stabileşte la 100 de miliarde de dolari valoarea "plafonului" ajutoarelor în domeniul mediului care urmează să fie acordate ţărilor în curs de dezvoltare pentru perioada de după intrarea documentului în vigoare, în 2020, şi că aceasta prevede de asemenea ca un nou obiectiv exact - în cigre - să fie definit cel mai târziu până în 2025.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici