CONFLICTUL din Ucraina - Petro Poroşenko: Tancuri ruseşti au atacat oraşul Novosvitlivka, distrugând toate casele. Rebelii proruşi anunţă o nouă ofensivă DE AMPLOARE în est

Tancuri ruseşti au atacat oraşul Novosvitlivka, din apropiere de Lugansk, distrugând toate casele, şi au determinat forţele ucrainene să se retragă, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, relatează Sky News.

10835 afișări
Imaginea articolului CONFLICTUL din Ucraina - Petro Poroşenko: Tancuri ruseşti au atacat oraşul Novosvitlivka, distrugând toate casele. Rebelii proruşi anunţă o nouă ofensivă DE AMPLOARE în est

CONFLICTUL din Ucraina - Petro Poroşenko: Tancuri ruseşti au atacat oraşul Novosvitlivka, distrugând toate casele (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 19:51 Rebelii proruşi anunţă că vor lansa o nouă ofensivă de amploare în estul Ucrainei

Rebelii proruşi au afirmat sâmbătă că se pregătesc să lanseze o nouă ofensivă de amploare împotriva forţelor guvernamentale în estul Ucrainei, relatează AFP.

"Pregătim o a doua contraofensivă de anvergură", a declarat premierul separatist Aleksandr Zaharcenko pentru agenţia rusă RIA Novosti, adăugând că forţele sale sunt bine echipate.

"Armata ucraineană ne-a lăsat mult echipament, muniţii şi trofee (...). Am recuperat aproximativ 40 de dispozitive militare în ultimele 24 de ore", a adăugat el.

Semen Semencenko, comandantul batalionului de voluntari "Donbas", care luptă alături de armata ucraineană, a afirmat sâmbătă că un acord a fost încheiat cu rebelii pentru ca forţele guvernamentale încercuite de insurgenţi la Ilovaisk, în regiunea Donbas, să poată ieşi cu condiţia să le predea armele rebelilor.

"Ne continuăm atacul şi completăm procesul de curăţare a zonelor încercuite şi ajutăm la formarea unui culoar între Doneţk şi Lugansk", cele două bastioane ale rebeliunii asediate de armată, a explicat Zaharcenko.

Armata ucraineană a anunţat la rândul său că nouă soldaţi au fost ucişi în 24 de ore, adăugând că nu are informaţii despre pierderile suferite de batalioanele de voluntari, în special la Ilovaisk.

La Mariupol, port strategic situat la aproape 100 de kilometri sud de Doneţk şi viitor obiectiv al insurgenţilor, locuitorii se pregăteau de lupte. La intrarea estică a oraşului, utilajele săpau tranşee în faţa unei mulţimi de sute de persoane, venite să cânte imnul ucrainean, arborând drapele naţionale.

Liderii separatişti au declarat însă că nu intenţionează să intre în Mariupol zilele următoare. "Nu preconizăm să atacăm oraşul mâine sau poimâine, dar vom intra în viitorul apropiat", a afirmat Zaharcenko.

Poroşenko a precizat că tancurile ruseşti au fost folosite pentru a "distruge fiecare casă" din oraşul Novosvitlivka.

El a adăugat, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, înaintea summitului şefilor de state şi Guverne din Uniunea Europeană, că în prezent sunt sute de tancuri străine şi mii de trupe străine în Ucraina.

La rândul său, Ministerul Apărării de la Kiev a precizat, într-un mesaj postat pe Twitter, că "agresiunea militară directă împotriva estului Ucrainei continuă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici