Confruntări violente între creştini şi poliţie, în estul Egiptului

Confruntări violente au avut loc joi între 2.000 de manifestanţi de confesiune coptă şi poliţie, în oraşul egiptean Nagaa Hamadi (est), după un atac armat comis miercuri seară şi soldat cu moartea a şase creştini şi a unui poliţist.

15 afișări
Imaginea articolului Confruntări violente între creştini şi poliţie, în estul Egiptului

Confruntări violente între creştini şi poliţie, în estul Egiptului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Confruntările au avut loc în faţa spitalului unde se află cadavrele persoanelor ucise în ajunul Crăciunului copt.

Manifestanţii au aruncat cu pietre împotriva forţelor de ordine, iar poliţia a ripostat cu gaze lacrimogene.

Comunitatea creştină coptă reprezintă aproximativ 8 la sută dintre cei 80 de milioane de egipteni, această minoritate denunţând de mulţi ani un tratament discriminatoriu.

În jurul prânzului confruntările au încetat, dar manifestanţii şi forţele de ordine sunt în continuare în faţa spitalului.

Potrivit versiunii oficiale, atacul armat de miercuri seara a avut loc pe o stradă comercială unde copţii făceau cumpărături înaintea Crăciunului celebrat la 7 ianuarie. Martorii susţin că atacul a vizat persoanele care ieşeau de la o slujbă religioasă oficiată în principala biserică din Nagaa Hamadi, oraş situat la 700 de kilometri sud de Cairo.

"Am terminat slujba la ora 23.00 şi mă îndreptam spre Episcopie când am văzut un bărbat într-o maşină care se pregătea să scoată arma spre credincioşi", a declarat Anba Kirolos, episcopul de Nagaa Hamadi.

Episcopul a precizat că autorul atacului armat este cunoscut de poliţie şi ar fi trebuit arestat, dar beneficia de protecţia unor persoane din cadrul Partidului Naţional Democrat (PND), aflat la guvernare.

Serviciile de securitate au confirmat că principalul suspect este Mohamed Ahmed Hussein, un musulman cunoscut de poliţie.

De mai mult de o săptămână, creştinii din oraş primesc mesaje de ameninţare în care sunt avertizaţi că musulmanii vor răzbuna violarea unei fetiţe. În noiembrie, agresarea sexuală a unei fetiţe musulmane de 12 ani de către un tânăr copt a provocat furia musulmanilor din Nagaa Hamadi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici