Congresul va creşte cu 50% ajutorul acordat Israelului pentru sistemul Iron Dome

O comisie din cadrul Senatului american a aprobat marţi o creştere cu 50% a ajutorului financiar american acordat pentru sistemul israelian de apărare antirachetă Iron Dome, utilizat în prezent de către Israel pentru a doborî rachete trase de pe teritoriul Fâşiei Gaza.

250 afișări
Imaginea articolului Congresul va creşte cu 50% ajutorul acordat Israelului pentru sistemul Iron Dome

Congresul va creşte cu 50% ajutorul acordat Israelului pentru sistemul Iron Dome (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Senatorii au aprobat o sumă totală de 351 de milioane de dolari, destinată finanţării sistemului de interceptare, în anul bugetar 2015, care a început la 1 octombrie, faţă de 235 de milioane în 2014. Preşedintele Barack Obama a solicitat credite în valoare de doar 179 de milioane de dolari în acest sens, pentru 2015.

Statele Unite au cheltuit în total, începând din 2011, de când sistemul a intrat în serviciu, aproximativ 700 de milioane de dolari pentru a susţine dezvoltarea "Domului de Fier", menit să oprească proiectile cu rază scurtă şi medie (rachete şi obuze de artilerie) care vizează zone locuite.

Creditele aferente lui 2015, care prevăd de asemenea 270 de milioane de dolari şi pentru alte sisteme antirachetă, urmează să fie aprobate de către Senat până la sfârşitul lui septembrie. Camera Reprezentanţilor a alocat deja o sumă identică în mai.

În total, Statele Unite au preconizat că vor cheltui 30 de miliarde de dolari cu ajutorul militar acordat Israelului în perioada 2009-2018. În 2014, Israelul a primit 3,1 miliarde de dolari ca ajutor militar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici