Consiliul de Securitate al ONU adoptă o rezoluţie privind stoparea surselor de finanţare ISIS

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat cu unanimitate o rezoluţie privind stoparea surselor de finanţare a Statului Islamic, printr-o consolidare a sancţiunilor impuse grupării jihadiste, relatează DPA în pagina electronică.

1463 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU adoptă o rezoluţie privind stoparea surselor de finanţare ISIS

Consiliul de Securitate al ONU adoptă o rezoluţie privind stoparea surselor de finanţare ISIS

Rezoluţia - adoptată joi, în cadrul primei reuniuni în care mai multe state au fost reprezentate de către miniştrii de Finanţe - extinde la nivelul SI sancţiunile impuse Al-Qaida şi însărcinează Comisia pentru Sancţiuni impuse Al-Qaida să se concentreze asupra grupării jihadiste.

Această Comisie foloseşte acronimul ISIL pentru a desemna Statul Islamic. De asemenea numele ei a fost modificat şi conţine Daesh - acronimul arab al organizaţiei teroriste.

Documentul permite totodată ONU să impună sancţiuni oricărei entităţi care ajută sau este asociată grupării extremiste şi îndeamnă ţările să-şi intensifice schimbul de informaţii secrete, inclusiv cu sectorul privat.

Ţările sunt îndemnate totodată, în text, "să acţioneze viguros şi ferm în vederea îndiguirii fluxului fondurilor şi altor active financiare şi resurse economice aparţinând unor persoane şi entităţi" ale căror nume sunt înscrise pe lista de sancţiuni.

Secretarul american al Trezoreriei Jacob Lew, care a prezidat reuniunea, a declarat că, spre deosebire de alte grupări teroriste, care se bazează pe donaţii, Statul Islamic se susţine cu veniturile pe care le obţine în teritoriile asupra cărora deţine controlul.

Gruparea a obţinut până în prezent 500 de milioane de dolari din vânzări ilegale de petrol, dar şi milioane de dolari de pe urma unor extorcări, a denunţat Lew.

Însă nevoia jihadiştilor de a-şi păstra controlul asupra teritoriului face gruparea vulnerabilă din punct de vedere financiar.

"Pentru a-şi susţine infrastructura petrolieră şi eforturile militare, (Statul Islamic) are nevoie de acces la sistemul financiar internaţional", a spus Lew.

"Această dependenţă reprezintă o oportunitate de atac", a subliniat el.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a îndemnat statele membre ale Organizaţiei să-şi intensifice eforturile în vederea închiderii canalelor financiare ale organizaţiilor teroriste.

"Există multe state care este necesar să adopte prevederi legale, să creeze instituţii şi o expertiză în vederea identificării şi blocării fluxurilor financiare şi activelor teroriste", a declarat Ban Ki-moon.

"Implementarea rezoluţiilor-cheie ale Consiliului de Securitate cu privire la acest subiect este în continuare slabă în unele părţi ale lumii", a avertizat el.

Rezoluţia are la bază un text precedent, adoptat în februarie, vizând stoparea surselor de finanţare ale Statului Islamic prin suprimarea exporturilor ilegale de petrol, a traficului cu obiecte din patrimoniul cultural şi a donaţiilor către grupări extremiste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici