MANUALUL SECRET al ISIS: Cum vor jihadiştii să cucerească lumea. Avertismentul unui expert militar - FOTO

ISIS este mult mai mult decât suma jihadiştilor care au ca sarcină propagarea terorii. Documente obţinute de jurnaliştii de la The Guardian, printre care şi un manual de 24 de pagini, dezvăluie modul în care a fost gândită şi organizată această grupare teroristă şi care este scopul ei final.

27862 afișări
Imaginea articolului MANUALUL SECRET al ISIS: Cum vor jihadiştii să cucerească lumea. Avertismentul unui expert militar - FOTO

MANUALUL care dezvăluie pârghiile după care funcţionează ISIS. Ce se ascunde dincolo de teroarea pe care jihadiştii o vor propagată în lume (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

Astfel, se conturează imaginea grupului terorist care, deşi se situează sub semnul violenţei brutale în numele Jihadului, este axat, în mod egal, pe probleme ce ţin de aspectul social al unei organizaţii, cum ar fi sănătatea, educaţia, comerţul, comunicaţiile sau locurile de muncă. Pe scurt, este vorba despre construirea unui stat, scrie The Guardian.

Charlie Winter, cercetător la Georgia State University, care a văzut documentul ISIS, a declarat că manualul demonstrează o mare capacitate de premeditare. 
 
"Departe de a fi o armată de fanatici iraţionaţi, însetaţi de sânge, ISIS este o organizaţie politică profund calculată cu o infrastructură extrem de complexă şi bine planificată în spate", a declarat Charlie Winter.   Potrivit The Guardian, manualul intitulat "Principii în administrarea Statului Islamic" are 24 de pagini şi este gândit pentru a instrui "cadrele din administraţie", în lunile de după momentul în care liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a declarat crearea "califatului islamic" zone din Irak şi Siria, la 28 iunie 2014.
 
Documentul schiţează modul de organizare a sectoarelor guvernamentale, inclusiv educaţia, resursele naturale, industria, relaţiile externe, relaţiile publice şi taberele militare.

În perioada iulie - octombrie 2014, se pune accentul pe modul în care ISIS va construi taberele de antrenament pentru trupele regulate, precum şi pentru cele de luptători veterani. Astfel, se arată că războinicii veteranii trebuie să participe la cursuri de perfecţionare timp două săptămâni în fiecare an, pentru a fi instruiţi în "cele mai recente tehnici de folosire a armelor, de planificare şi tehnologie militară".

Islamic State blueprint

Perfecţionarea trebuia să cuprindă, se arată în manual, "descrirea detaliată privind tehnologiile" inamicului şi "modul în care soldaţii Statului Islamic pot profita de acestea". Manualul recomandă constituirea un departament pentru administrarea taberelor militare, aranjament complex care, aşa cum este descris, merge cu mult dincolo de capacităţile al-Qaida din Afganistan, existente la momentul atentatelor din 11 septembrie.  

Documentul relevă faptul că ISIS a avut în plan de la început instruirea copiilor pentru luptă, iar propaganda jihadiştilor a arătat cum sunt aceştia obligaţi să se antreneze. Textul este explicit cu privire la intenţia de a face acest lucru până la sfârşitul lui 2014. Copiii, se precizează în document, vor fi "antrenaţi să poarte arme uşoare" şi "cei care se remarcă" vor fi "selectaţi pentru misiuni de securitate, inclusiv în puncte de control sau patrulare".

În plus, manualul arată modul în care grupul terorist a pus la punct construirea unui stat în sine în Irak şi Siria, cu ministere guvernamentale, o trezorerie şi un program economic. Documentul obţinut The Guardian dezvăluie planul pentru stabilirea de relaţii externe, operaţiunile de propagandă şi control centralizat asupra petrolului, gazelor şi a altor părţi vitale ale economiei.  

Manualul redactat anul trecut fixează principiile după care este alcătuită administraţia Statului Islamic şi stabileşte obictivele de construcţie statală a ISIS, arătând modul în care această grupare jihadistă a reuşit să devină cea mai bogată şi mai destabilizatoare din ultimii 50 de ani.

Textul subliniază necesitatea ca ISIS să devină o cultură unificată cuprinzând străini şi localnici şi stabileşte necesitatea de auto-gospodărire prin stabilirea propriilor "fabrici pentru producţia militară şi alimentare locale" independente, dar şi crearea de "zone sigure izolate".    

Documentele au fost furnizate de un afacerist care a lucrat în cadrul ISIS, prin intermediul Aymenn al-Tamimi, şi demonstrează că ISIS este construit pe princiipiile de funcţionare a unui stat înrădăcinat în teologia fundamentalistă: "un proiect care se străduieşte să guverneze. Scopul final nu este doar lupta fără sfârşit".

Generalul britanic Stanley McChrystal, care a condus unităţile trupele în Irak în perioada 2006 - 2008, a declarat: "În cazul în care documentul este într-adevăr autentic, este fascinant şi ar trebui să fie citit de oricine - în special de factorii de decizie din Vest".  

"Principiile care guvernează administraţia Statului Islamic pun accent pe educaţie (într-adevăr îndoctrinară) începând cu copiii, dar şi prin rândurile lor, o recunoaştere a faptului că o guvernanare eficace este esenţială, o preocupare de a utiliza tehnologia pentru a stăpâni informaţii (propagandă), precum şi dorinţa de a învăţa din greşelile anterioare", a subliniat el.

"Pare inspirat din lucrările lui Mao, practicile Viet Minh în Indochina sau alte mişcări pentru care acţiunile vizibile era doar vârful unui iceberg mult mai nuanţat când vine vorba de organizare", a mai spus generalul Stanley McChrystal.

 

"În cazul în care Occidentul vede ISIS în stereotip, ca pe o bandă de criminali psihopaţi, riscăm să îi subestimăm în mod dramatic", a avertizat expertul militar.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici