Consiliul UE propune criterii obiective privind mutarea Agenţiei Medicamentului - EUObserver

Consiliul UE a propus o serie de criterii obiective, precum acces la infrastructură şi servicii, privind relocarea, în contextul Brexit, a instituţiilor, inclusiv a Agenţiei Europene a Medicamentului, care au acum sedii în Marea Britanie, scrie EUObserver, care estimează că decizia va fi politică.

630 afișări
Imaginea articolului Consiliul UE propune criterii obiective privind mutarea Agenţiei Medicamentului - EUObserver

Consiliul UE propune criterii obiective privind mutarea Agenţiei Medicamentului - EUObserver

O propunere discutată marţi în Consiliul UE propune "criterii obiective" pentru a stabili unde vor fi relocate post-Brexit agenţiile UE aflate acum în Marea Britanie. Textul nu precizează însă cum vor fi evaluate aceste criterii.

Iar, în condiţiile în care decizia se va lua prin vot, este posibil ca statul care are cea mai inteligentă campanie de lobby, mai degrabă decât cel care obiectiv va prezenta cea mai bună ofertă, să câştige, apreciază EUObserver.

Începând din martie 2019, Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană, acest lucru necesitând transferul sediilor Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM) şi Autorităţii Bancare Europene (ABE).

Potrivit celei mai recente versiuni a propunerii, Comisia Europeană "va examina ofertele primite din partea statelor membre şi le va evalua în funcţie de criteriile stabilite".

România a manifestat interes pentru a găzdui sediul Agenţiei Europene a Medicamentului.

Printre criteriile stabilite se numără "garanţia" că agenţiile vor putea fi transferate imediat în noile sedii. Acest lucru presupune prezenţa unei "clădiri corespunzătoare, cu logistica necesară şi cu spaţiu suficient pentru birouri, cu săli de reuniuni şi spaţii pentru arhive, cu telecomunicaţii ultraperformante şi reţele pentru stocarea datelor, precum şi standarde adecvate de securitate fizice şi informatice", arată un document obţinut de EUObserver.

Alte criterii includ "accesibilitatea locaţiei"; dacă există "centre educaţionale adecvate" pentru copiii angajaţilor; "acces corespunzător la piaţa muncii, la servicii de securitate şi la servicii medicale pentru rudele angajaţilor; dacă este disponibil "personal calificat"; şi "anvergura geografică dorită".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici