Controversă în Franţa după participarea unor tineri din cadrul UMP la o petrecere de Anul Nou a Frontului Naţional

Participarea unor tineri din cadrul partidului fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy la petrecerea de Anul Nou, la Paris, alături de tineri din cadrul partidului de extrema dreaptă Frontul Naţional a generat o polemică în Franţa, unde extrema dreaptă câştigă popularitate.

197 afișări
Imaginea articolului Controversă în Franţa după participarea unor tineri din cadrul UMP la o petrecere de Anul Nou a Frontului Naţional

Controversă în Franţa după participarea unor tineri din cadrul UMP la o petrecere de Anul Nou a Frontului Naţional (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

Conducerea formaţiunii UMP (dreapta) a minimalizat amploarea scandalului, dezvăluit sâmbătă de săptămânalul Marianne, evocând "o naivitate tinerească" ce nu pune în discuţie "regula de bază" a partidului, şi anume imposibilitatea creării unei alianţe cu Frontul Naţional al lui Marine Le Pen.

Potrivit preşedintelui aripii de tineret a UMP, Stéphane Tiki, participanţii la petrecere vor fi chemaţi pentru a da explicaţii referitor la cele întâmplate. La petrecere a mai participat un vicepreşedinte al FN, Florian Philippot.

Liderul Partidului Socialist, aflat la putere în Franţa, Jean-Christophe Cambadélis, i-a îndemnat pe Nicolas Sarkozy, revenit la conducerea UMP la începutul lui noiembrie, şi pe Alain Juppé, adversarul de dreapta al fostului preşedinte francez la următoarea cursă prezidenţială din 2017, să "condamne" faptele.

"Această fraternitate din cadrul unei petreceri (...) indică o apropiere ce merită o clarificare imediată", a declarat el sâmbătă seara.

În perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2017, vigoarea extremei drepte a devenit o miză majoră în Franţa atât pentru majoritatea socialistă aflată la putere, cât şi pentru opoziţia de dreapta, după succesul electoral de anul trecut al FN.

Preşedinta FN, Marine Le Pen, avansează în sondajele cu privire la intenţiile de vot pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale 2017, ameninţând stânga cu o eliminare prematură.

La rândul ei, formaţiunea UMP este divizată între adepţii unei direcţii dure, apărate de Sarkozy pentru a evita fuga unei baze care s-a radicalizat în ultimii ani, şi adepţii, precum Alain Juppé, unei direcţii mai centriste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici