În ciuda acestei percepții accentuate, doar unul din cinci europeni a raportat vreun caz de corupție în ultimul an, scrie Euronews.
Conform sondajului, fraza cheie „corupția în Uniunea Europeană” este reflectată puternic în opinia publică. Grecia conduce clasamentul percepției, cu 97% dintre respondenți afirmând că corupția este omniprezentă, urmată de Croația (92%) și Portugalia (91%). În schimb, în Finlanda și Danemarca, doar 21% și, respectiv, 28% dintre cetățeni percep corupția ca fiind o problemă majoră.
Chiar dacă corupția în Uniunea Europeană este considerată inacceptabilă de marea majoritate, doar 5% dintre cetățeni consideră că este întotdeauna acceptabil să se ofere foloase pentru obținerea unor favoruri. 80% dintre europeni afirmă că darea de mită în administrația publică este inacceptabilă, iar în Portugalia procentul ajunge la 98%.
Tinerii între 15 și 24 de ani sunt mai toleranți față de aceste practici, comparativ cu persoanele de peste 55 de ani, care consideră în proporție semnificativ mai mare că corupția în Uniunea Europeană nu ar trebui tolerată sub nicio formă.
Peste jumătate dintre cetățeni consideră că măsurile împotriva corupției în Uniunea Europeană sunt ineficiente. Mai mult, 66% dintre respondenți sunt de părere că cazurile de corupție la nivel înalt nu sunt investigate suficient, iar aproape jumătate nu știu unde ar trebui să raporteze astfel de fapte.
În Bulgaria, poliția este percepută drept principala instituție implicată în acte de corupție, iar în Grecia 61% dintre cetățeni arată cu degetul spre funcționarii care emit autorizații de afaceri. În Suedia și Danemarca, companiile private sunt cele mai des menționate ca implicate în astfel de practici.