CRIZA DIN UCRAINA: Moscova a îndemnat Washingtonul să "tempereze retorica". Trupele ruseşti mobilizate în apropierea graniţei de vest s-au întors în cazărmi. Rusia reafirmă că nu va invada statul vecin

Trupele ruseşti care participă la "manevre" în apropierea graniţei cu Ucraina s-au întors în cazărmi, a declarat luni ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, în cadrul unei discuţii telefonice cu omologul său american, Chuck Hagel.

4943 afișări
Imaginea articolului CRIZA DIN UCRAINA: Moscova a îndemnat Washingtonul să "tempereze retorica". Trupele ruseşti mobilizate în apropierea graniţei de vest s-au întors în cazărmi. Rusia reafirmă că nu va invada statul vecin

CRIZA DIN UCRAINA: Moscova a îndemnat Washingtonul să "tempereze retorica". Trupele ruseşti mobilizate în apropierea graniţei de vest s-au întors în cazărmi. Rusia reafirmă că nu va invada statul vecin

"Rusia a fost obligată să înceapă manevre de amploare în apropierea graniţei cu Ucraina în faţa perspectivei unei acţiuni militare (ucrainene) împotriva civililor (...). De când autorităţile ucrainene au declarat că nu vor folosi unităţile militare regulate împotriva populaţiei neînarmate, trupele ruseşti s-au întors în cazărmi", a spus Şoigu, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Ministrul rus a spus în cursul acestei conversaţii care a durat aproximativ o oră că "regimul de la Kiev" este cel care "sub pretextul luptei împotriva terorismului" a masat trupe "împotriva propriului popor" în sud-estul ţării. El a evocat prezenţa a 80 de tancuri, 130 de vehicule blindate şi 15.000 de bărbaţi înarmaţi.

De asemenea, el a îndemnat Statele Unite să "tempereze retorica" pe tema crizei ucrainene.

"Comentând acuzaţiile lui Hagel cu privire la o aşa-zisă mobilizare masivă de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina şi manevre de destabilizare, ministrul rus l-a îndemnat pe interlocutorul său să contribuie la temperarea retoricii", potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Şoigu "a dezminţit categoric afirmaţiile despre prezenţa unor grupuri de sabotaj ruseşti în sud-estul Ucrainei", potrivit aceleiaşi surse.

Kievul şi Occidentul acuză Moscova că susţine acţiunile separatiste din estul Ucrainei.

Rusia a reafirmat că nu va invada Ucraina, anunţă Pentagonul

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a "dat asigurări din nou că forţele ruseşti nu vor invada Ucraina", în cadrul unei conversaţii telefonice purtate luni cu omologul său american, Chuck Hagel, anunţă un comunicat al Pentagonului, citat de AFP.

În cursul acestei conversaţii telefonice, secretarul american al Apărării a subliniat că situaţia rămâne "periculoasă" şi a îndemnat din nou Rusia "să pună capăt influenţei sale destabilizatoare în Ucraina", a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, citat într-un comunicat.

Chuck Hagel "a avertizat că prelungirea agresiunii va izola şi mai mult Rusia", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Luni, americanii şi europenii au anunţat adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Ministrul american, care a încercat în ultimele zile fără succes să-l contacteze pe omologul său rus, a mai îndemnat Moscova să contribuie la găsirea unei căi "responsabile" în vederea încheierii crizei şi a notat că aplicarea acordului din 17 aprilie de la Geneva ar reprezenta un "progres".

Occidentalii, care acuză Rusia de susţinerea acţiunilor separatiste din estul ucrainean, sunt îngrijoraţi de mişcările importante de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina, unde Moscova ar fi mobilizat până la 40.000 de militari în vederea efectuării unor "manevre". Preşedintele rus, Vladimir Putin, a spus la rândul său că "speră cu putere" că nu va fi nevoit să trimită armata în Ucraina.

Evocând cu Şoigu operaţiunile efectuate în ultimele zile de forţele ucrainene în vederea reluării controlului asupra unor bastioane ocupate de proruşi, secretarul american al Apărării a reamintit "dreptul Guvernului ucrainean de a asigura respectarea legii şi ordinea în interiorul frontierelor sale".

De asemenea, Chuck Hagel a solicitat "asistenţă din partea Rusiei" pentru eliberarea celor şapte observatori străini ai OSCE reţinuţi prizonieri în estul Ucrainei.

Şapte observatori străini ai OSCE sunt reţinuţi de către separatişti proruşi în primăria oraşului Slaviansk, în estul Ucrainei. Separatiştii proruşi îi consideră pe observatorii OSCE reţinuţi "prizonieri de război" şi vor să-i elibereze în schimbul unor persoane deţinute de autorităţile ucrainene.

Moscova a anunţat la rândul său că Serghei Şoigu a purtat o discuţie la telefon cu Chuck Hagel în cursul căreia a îndemnat Statele Unite să "tempereze retorica" pe tema crizei ucrainene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici