Criza economică determină mai multe sinucideri dar mai puţine accidente auto în Europa

Criza economică începută în vara anului 2008 a determinat o creştere a numărului de sinucideri în Europa, dar şi o scădere a numărului deceselor în accidente rutiere, conform unui studiu publicat vineri de revista The Lancet, realizat în zece ţări, printre care se numără şi România.

511 afișări
Imaginea articolului Criza economică determină mai multe sinucideri dar mai puţine accidente auto în Europa

Criza economică determină mai multe sinucideri dar mai puţine accidente auto în Europa (Imagine: Publimedia)

O echipă de cercetători condusă de dr. David Stuckler de la Universitatea Cambridge, a analizat variaţiile ratei sinuciderilor la persoanele cu vârste sub 65 de ani în zece ţări - Austria, Cehia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Lituania, Marea Britanie, Olanda, România şi Ungaria.

Rata sinuciderilor, în continuă scădere până în 2007, a început să crească în 2008, cu cel puţin 1 la sută în ţările care au aderat la UE în 2004 şi cu aproape 7 la sută în statele care erau deja membre UE la acea dată. Tendinţa s-a agravat în 2009, cu o creştere de cel puţin 5 la sută în fiecare dintre cele zece ţări, cu excepţia Austriei, unde rata sinuciderilor a scăzut din 2007 până în 2009.

În Marea Britanie, rata sinuciderilor a crescut de la 6,14 la 100.000 de persoane în 2007 la 6,75 la 100.000 în 2008, însă s-a menţinut la acelaşi nivel în 2009. Ţările care au avut cel mai mult de suferit din cauza crizei financiare, cum sunt Grecia şi Irlanda, au înregistrat creşteri mai importante ale ratei sinuciderilor (17 şi, respectiv, 13 la sută).

Rezultatele preliminare ale studiului confirmă o altă cercetare publicată de Lancet cu doi ani în urmă, referitoare la variaţiile, pe o perioadă de 30 de ani, ale ratei mortalităţii în 26 de ţări europene în timpul crizelor economice.

Din cauza creşterii şomajului şi a reducerii utilizării maşinilor, numărul accidentelor rutiere a scăzut de la declanşarea crizei, în special în ţările care au aderat recent la UE. Ca urmare, disponibilitatea organelor pentru transplant, prelevate deseori în urma unor accidente rutiere, a scăzut substanţial, în special în Irlanda şi Spania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici