- Home
- Externe
- (26.04.2024, 07:41)
- Iulian Moşneagu
Macron avertizează că Europa "poate muri". Preşedintele Franţei spune că UE "trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite"
- Emmanuel Macron a avertizat că Uniunea Europeană se confruntă cu o ameninţare "mortală" din cauza declinului economic, a iliberalismului în creştere şi a revenirii războiului pe continent în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
- Într-un discurs ţinut joi la Universitatea Sorbona, preşedintele Franţei a schiţat un portret sumbru al provocărilor cu care se confruntă Europa.
- Macron a pledat pentru schimbări radicale în politicile de apărare, monetare şi de investiţii ale blocului comunitar.
Urmărește
1453 afișări
Macron avertizează că Europa "poate muri". Sursă foto: Hepta / Mediafax Foto
"Trebuie să fim lucizi că Europa noastră de astăzi poate muri şi depinde de alegerile pe care le facem acum", a spus el. "Regulile jocului s-au schimbat".
El a spus că Uniunea Europeană trebuie să investească sute de miliarde de euro în fiecare an în noi tehnologii, în consolidarea apărării şi în decarbonizarea economiei, potrivit Financial Times.
Macron a susţinut ideea avansării integrării europene pentru a stimula cooperarea în industria de apărare şi a cerut UE să îşi dezvolte propriul "concept strategic" pentru o apărare europeană comună compatibilă cu NATO.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Exportul de arme ruseşti s-a prăbuşit cu 92% în anul 2024, a scăzut de 14 ori faţă de 2021, la sub 1 miliard de euro. Paradoxal, România a ajuns Rusia la exportul de arme
-
Germania ar fi dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa”
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
De asemenea, el a sugerat o politică de "preferinţă europeană" în industriile de apărare şi spaţială care să fie înscrisă în tratatele UE, un proces care ar dura ani de zile.
Discursul de peste 100 de minute de joi, numit Sorbona II, reprezintă o revenire la un alt discurs ţinut pe aceeaşi scenă în 2017, în care a enumerat zeci de propuneri referitoare la toate domeniile, de la apărare la tehnologie, pentru a construi o Europă mai puţin dependentă de alte puteri.
Europa nu trebuie să fie vasala Statelor Unite
Preşedintele Franţei a salutat progresele pe care Uniunea Europeană le-a făcut de atunci în direcţia construirii "autonomiei sale strategice" şi a reiterat apelul său pentru ca Europa să îşi asume mai multă responsabilitate pentru securitatea sa.
"O Europă puternică trebuie să se facă respectată şi să îşi asigure propria securitate. Ea trebuie să aibă frontiere şi să le protejeze. Ea trebuie să vadă riscurile cu care se confruntă şi să se pregătească pentru ele", a declarat Macron.
Macron a cerut de mult timp o "autonomie strategică" europeană care să implice o mai mică dependenţă faţă de Statele Unite, o poziţie care a căpătat o rezonanţă mai mare în contextul încercării lui Donald Trump de a reveni la Casa Albă.
Europa "trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite şi că ştie să vorbească şi cu toate celelalte regiuni ale lumii", a spus Macron.
Mulţi oficiali europeni consideră că în prezent nu există o alternativă credibilă la umbrela militară americană.
Europa riscă să rămână în urmă din punct de vedere economic
Macron a declarat că Europa riscă să rămână în urmă şi din punct de vedere economic, deoarece regulile globale de liber schimb sunt contestate de concurenţi importanţi. Banca Centrală Europeană nu ar mai trebui să vizeze doar inflaţia, ci şi creşterea economică şi obiectivele climatice, a spus el.
Uniunea Europeană ar trebui să accepte derogări de la propriile reguli de concurenţă pentru a putea sprijini firmele din sectoare precum inteligenţa artificială şi energia verde în faţa "subvenţiilor excesive" din partea SUA şi a Chinei, a spus Macron.
Europa are nevoie de pieţe mai puţin fragmentate pentru energie, telecomunicaţii şi servicii financiare şi trebuie, de asemenea, să reducă birocraţia, a adăugat el.
Discursul de joi a fost prezentat de consilierii lui Macron ca fiind contribuţia Franţei la agenda strategică a UE pentru următorii cinci ani. Agenda urmează să fie stabilită după alegerile europarlamentare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Dispozitivele erotice smart sunt vulnerabile la atacuri cibernetice
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe