CRIZA NORD-COREEANĂ: Phenianul va redeschide telefonul roşu cu Seulul

Coreea de Nord a anunţat vineri redeschiderea liniei telefonice de urgenţă între Phenian şi Seul, închisă de nord-coreeni în martie, şi propune un contact între cele două ţări pe teritoriul nord-coreean.

5547 afișări
Imaginea articolului CRIZA NORD-COREEANĂ: Phenianul va redeschide telefonul roşu cu Seulul

CRIZA NORD-COREEANĂ: Phenianul va redeschide telefonul roşu cu Seulul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nordul a suspendat în primăvară această "linie roşie", ultima legătură directă între cei doi vecini, în contextul în care tensiunile înregistrau cel mai înalt nivel în peninsulă.

Linia de comunicare va fi restabilită vineri, la ora locală 14.00 (8.00, ora României), a anunţat Comitetul pentru Reconcilierea Paşnică a Coreei, într-un comunicat citat de KCNA.

Însă Phenianul pare să fie mai reticent faţă de propunerea Seulului cu privire la o întâlnire interministerială la Seul, miercurea viitoare.

"Apreciem că sunt necesare contacte între autorităţile din (Coreea de) Nord şi (Coreea de) Sud înaintea unei (întâlniri inter)ministeriale propuse de Seul", a declarat un purtător de cuvânt al Comitetului pentru Reconciliere, care propune, în schimb, ca loc de desfăşurare al unei reuniuni complexul industrial intercoreean de la Kaesong, situat la zece kilometri de frontieră pe teritoriul nord-coreean, închis în aprilie.

Coreea de Nord a făcut primul pas, joi, propunând angajarea, pentru prima dată în ultimii ani, a unor negocieri oficiale asupra unui anumit număr de subiecte de contencios comercial şi umanitar.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat joi, citat într-un comunicat, "un progres încurajator în vederea reducerii tensiunilor şi pentru pace şi stabilitate în peninsula coreeană".

Însă unii analişti sud-coreeni sunt prudenţi, subliniind că problemele abordate şi calendarul negocierilor vor prezenta puncte profunde de dezacord, eventual insurmontabile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici