COREEA DE NORD cere din nou recunoaşterea sa ca PUTERE NUCLEARĂ: Condiţia de abandonare a programului nuclear este "total inacceptabilă"

Coreea de Nord şi-a reiterat marţi cererea de a fi recunoscută drept putere nucleară de comunitatea internaţională, ca o condiţie prealabilă reluării dialogului cu Statele Unite şi aliaţii lor.

1728 afișări
Imaginea articolului COREEA DE NORD cere din nou recunoaşterea sa ca PUTERE NUCLEARĂ: Condiţia de abandonare a programului nuclear este "total inacceptabilă"

COREEA DE NORD cere din nou recunoaşterea sa ca putere nucleară: Condiţia de abandonare a programului nuclear este "total inacceptabilă" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Această reluare a dialogului va avea loc "între state care deţin arma nucleară" sau nu va avea loc, a avertizat cotidianul oficial nord-coreean Rodong Sinmun într-un comentariu.

Condiţia de abandonare de către Phenian a programului său nuclear şi balistic înainte de revenirea la masa negocierilor cu Washingtonul este "total inacceptabilă", a adăugat el.

Phenianul, care îşi revendică statutul de putere nucleară, este suspectat că deţine mai multe bombe nucleare şi recurge la teste atomice pentru a reuşi să le miniaturizeze.

Washingtonul rămâne oficial inflexibil în legătură cu denuclearizarea Coreei de Nord la care regimul s-a angajat în 2005, în pofida ieşirii sale din Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP) în ianuarie 2003.

Ţara a detonat prima sa bombă atomică în 2006, a doua în mai 2009, iar a treia în februarie 2013.

Coreea de Nord cere retragerea sancţiunilor ONU, o solicitare considerată exorbitantă şi inacceptabilă de Naţiunile Unite şi Statele Unite. Ea a cerut, de asemenea, încheierea manevrelor militare comune conduse de Statele Unite şi Coreea de Sud în sudul peninsulei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici