Expert nuclear american: COREEA DE NORD latră, dar nu muşcă. Phenianul, incapabil să îşi pună în practică ameninţările

Coreea de Nord este incapabilă să îşi pună în practică cea mai mare parte a ameninţărilor recente la adresa Coreei de Sud şi Statelor Unite, a declarat joi, la Viena, expertul american în domeniul nuclear Siegfried Hecker.

935 afișări
Imaginea articolului Expert nuclear american: COREEA DE NORD latră, dar nu muşcă. Phenianul, incapabil să îşi pună în practică ameninţările

Expert nuclear american: COREEA DE NORD latră, dar nu muşcă. Phenianul, incapabil să îşi pună în practică ameninţările (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Phenianul "latră, dar nu muşcă", a apreciat acest specialist, care a vizitat în trecut, în mai multe rânduri, instalaţiile nucleare nord-coreene, în 2010.

Nord-coreenii "nu pot să îşi pună în practică cea mai mare parte a ameninţărilor lor", a declarat el în cursul unei vizite la Centrul pentru Dezarmare şi Neproliferare (CVDNP), în capitala austriacă.

El a relativizat anunţul Coreei de Nord cu privire la voinţa de a reporni reactorul nuclear Yongbon, închis în 2007 în cadrul unui acord internaţional susţinut de Statele Unite.

Coreea de Nord nu dispune "de prea mult" plutoniu - între 24 şi 42 de kilograme -, însă cantitatea este suficientă pentru patru până la opt ogive nucleare.

În opinia sa, sunt necesare şase luni pentru ca centrala Yongbyon să fie din nou operaţională şi aproximativ trei ani ca centrala să poată produce plutoniu, una dintre materiile fisionabile ce pot fi utilizate la o bombă nucleară, la fel ca uraniul îmbogăţit.

Încă nu s-a stabilit dacă Phenianul a utilizat uraniu în al treilea test nuclear, la 12 februarie, sau plutoniu, ca în cazul primelor două teste, efectuate în 2006 şi, respectiv, 2009.

După ultimul test nuclear nord-coreean şi noi sancţiuni ONU împotriva Coreei de Nord, tensiunea a atins un nivel fără precedent în peninsula coreeană.

"Un calcul rapid, de bază, arată că puteţi produce aproximativ 40 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit pe an, însemnând una sau două bombe", a precizat specialistul.

Coreea de Nord a sugerat că ar putea relua îmbogăţireaa uraniului în scopuri militare.

Phenianul ar urma să poată să se doteze cu o armă nucleară care să atingă Statele Unite "în minimum cinci ani", a apreciat Hecker. "Este, totuşi, îngrijorător. Situaţia este grave", a subliniat el, precizând că Phenianul ar putea efectua alt test nuclear "în următoarele săptămâni sau luni".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici