CRONOLOGIE: Douăzeci de ani de discursuri prezidenţiale în Adunarea Federală a Rusiei

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a susţinut joi cel de-al 11-lea discurs al său în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, o tradiţie începută de Boris Elţîn în urmă cu 20 de ani şi respectată cu stricteţe de succesorii săi, relatează Sputnik, în pagina electronică.

586 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Douăzeci de ani de discursuri prezidenţiale în Adunarea Federală a Rusiei

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- 1994 -

Tradiţia discursurilor în Adunarea Federală a fost începută de preşedintele Boris Elţîn la 24 februarie 1994. Tema centrală a discursului său, intitulat "Despre consolidarea statului rus", a fost construirea statului de drept, respectarea Constituţiei şi legilor, protejarea drepturilor cetăţenilor într-o societate democratică, integritatea statului şi politica regională, precum şi reformele de piaţă. Una dintre ideile centrale ale discursului a fost că Rusia nu îşi permite nici să se întoarcă la economia planificată din epoca sovietică, nici să continue "terapia de şoc" asupra economiei.

- 1995 -

La 16 februarie 1995, Elţîn a susţinut cel de-al doilea discurs intitulat "Despre eficienţa puterii statului în Rusia", care s-a concentrat asupra suveranităţii, independenţei, integrităţii şi potenţialului economic al Rusiei, precum şi asupra dreptului statului de a folosi forţa în criza din Cecenia, priorităţile politicii externe, sprijinirea ştiinţei, culturii şi educaţiei.

- 1996 -

La 23 februarie 1996, în discursul său anual intitulat "Răspunzător de Rusia", Elţîn a discutat despre dezvoltarea ţării şi a societăţii ruseşti. El a subliniat că după patru ani de reforme, "dezintegrarea Rusiei a fost împiedicată şi spectrul războiului civil a fost îndepărtat".

- 1997 -

În 1997, Elţîn s-a adresat Adunării Federale la 6 martie, într-un discurs intitulat "Ordine în Guvern, ordine în ţară", cerând consolidarea ordinii în guvern şi în ţară nu în baza dictaturii, ci a statului de drept. Preşedintele a recunoscut că liderii ţării au făcut greşeli în gestionarea crizei din Cecenia, care s-au soldat cu victime şi prejudicii economice semnificative. El a reiterat dezaprobarea faţă de planurile NATO de extindere în est şi a declarat că Europa intră în "vremuri critice". Preşedintele a subliniat prioritatea unei reforme militare.

- 1998 -

În discursul său din 17 februarie 1998, preşedintele Elţîn a vorbit despre "Ascensiunea Rusiei prin eforturi concertate", mesajul său central fiind nevoia de revitalizare a Rusiei prin eforturi comune în regiune. Preşedintele a acordat o atenţie considerabilă problemelor economice ale ţării, dar şi problemelor sociale, precum sănătatea, starea fizică şi morală a tineretului rus, cultura şi nevoile forţelor armate.

- 1999 -

Discursul anual al lui Elţîn în faţa Adunării Federale din 30 martie 1999 a fost intitulat "Rusia între două epoci". Pentru prima dată, liderul rus nu şi-a început discursul cu probleme interne, ci cu situaţia din Iugoslavia, menţionând că discursul său are loc într-un "moment dramatic", în timp ce NATO desfăşoară raiduri aeriene în Iugoslavia. Principala temă a discursului prezidenţial a fost situaţia curentă din ţară şi concepţia sa pentru dezvoltare.

- 2000 -

Tradiţia discursurilor în Parlament a fost continuată în 2000 de noul preşedinte, Vladimir Putin. El s-a adresat Adunării Federale la 8 iulie, într-un discurs intitulat "Starea Rusiei: Calea către un stat eficient" şi care s-a concentrat pe nevoia de a transforma Rusia într-un stat puternic. El a enumerat principalele ameninţări la adresa societăţii ruse: îmbătrânirea populaţiei, decăderea fizică şi spirituală a naţiunii, problemele economice, inclusiv diferenţa mare dintre Rusia şi economiile occidentale, ameninţările la adresa federalismului rusesc, separatismul regional, guvernarea locală precară, absenţa unei conduceri unificate a ţării şi lipsa interacţiunii cu diverse elemente.

- 2001 -

La 3 aprilie 2001, Putin a susţinut cel de-al doilea discurs, care s-a concentrat pe problemele socio-economice şi a definit priorităţile statului pentru anul următor. Putin a subliniat nevoia reinstaurării unui sistem de guvernare cu o diviziune clară a puterilor între guvernele federal şi regional şi o reducere graduală a intruziunii statului în viaţa cetăţenilor.

- 2002 -

La 18 aprilie 2002, tema centrală a discursului lui Putin a fost intensificarea competitivităţii globale a Rusiei. El a vorbit despre problemele economice şi sociale şi a criticat aspru Guvernul pentru nivelul redus al creşterii economice. El a vorbit şi despre nevoia de continuare a reformelor militare şi tranziţia către o armată de profesionişti, încheierea fazei militare a operaţiunii din Cecenia, continuarea reformelor administrative şi eradicarea sărăciei în ţară.

- 2003 -

În anul următor, discursul a avut loc la 16 mai, iar noua prioritate a ţării fixată de preşedintele Putin a fost ca Rusia să îşi asigure locul printre puterile mondiale în viitorul apropiat. El a fixat ca obiectiv dublarea PIB-ului ţării în următorii zece ani şi transformarea rublei într-o monedă total convertibilă. Putin a promis finalizarea procesului de stabilizare politică a Ceceniei.

- 2004 -

La 26 mai 2004, Putin s-a adresat pentru a cincea oară Adunării Federale şi a identificat ca priorităţi locuinţe pe care cetăţenii să şi le poată permite, modernizarea sistemului medical al ţării şi îmbunătăţirea educaţiei publice.

- 2005 -

La 25 aprilie 2005, discursul anual al lui Vladimir Putin s-a referit la o serie de probleme precum oficialii corupţi, puterile agenţiilor fiscale, creşterea salariilor din sectorul public şi creşterea investiţiilor în economia rusă. Preşedintele a fixat ca principal scop al ţării construirea unui stat eficient în cadrul graniţelor existente şi consolidarea Federaţiei Ruse.

- 2006 -

La 10 mai 2006 au fost invitaţi pentru prima dată la discurs oficiali din cadrul Camerei Civice Ruse. Preşedintele a afirmat că demografia este problema cea mai urgentă şi a propus reducerea mortalităţii, îmbunătăţirea politicii privind imigraţia şi creşterea ratei natalităţii. Printre priorităţile naţionale privind securitatea, preşedintele s-a referit la pregătirea Rusiei pentru a contracara ameninţările externe şi terorismul, consolidarea neproliferării nucleare şi intrarea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului.

- 2007 -

Discursul din 26 aprilie 2007 al lui Putin a fost consacrat planului său de modernizare a Rusiei. El a fixat ca priorităţi naţionale creşterea prosperităţii şi reforma pensiilor. Discursul s-a referit şi la unitatea culturală şi spirituală a cetăţenilor ruşi, la patriotism şi loialitate pentru Mama Rusie. În domeniul politicii externe, el a anunţat suspendarea implementării Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa (Tratatul CFE). Putin a atribuit decizia faptului că ţările NATO nu au ratificat tratatul adoptat în 1999.

- 2008 -

La 5 noiembrie 2008, noul preşedinte al ţării, Dmitri Medvedev, s-a adresat Adunării Federale concentrându-se asupra problemelor de apărare şi securitate, a măsurilor anticriză şi combaterea corupţiei. Medvedev a propus extinderea mandatelor prezidenţial şi parlamentar de la patru la şase şi, respectiv, cinci ani. Preşedintele a propus, de asemenea, mai multe măsuri privind sistemul electoral.

- 2009 -

La 12 noiembrie 2009, Medvedev şi-a dedicat cea mai mare parte a discursului problemelor economice, respectiv reformelor structurale care nu mai trebuie amânate. El a ridicat şi o serie de probleme legate de sistemul judiciar al ţării şi a acordat o atenţie deosebită luptei împotriva corupţiei. Acest discurs a diferit de toate celelalte de până atunci, Medvedev implicând pentru prima dată publicul în discuţii.

- 2010 -

La 30 noiembrie 2010, Medvedev a folosit discursul său anual pentru a vorbi despre problemele din societatea rusă, fixând ca prioritate continuarea modernizării statului.

- 2011 -

Cel de-al patrulea discurs al lui Dmitri Medvedev în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului rus a avut loc la 22 decembrie 2011, preşedintele vorbind despre reformarea sistemului politic. Una dintre principalele sale priorităţi a fost alegerea directă a guvernatorilor regiunilor. Preşedintele a făcut o serie de propuneri şi în ceea ce priveşte alegerile parlamentare, prin introducerea reprezentării proporţionale în 225 districte, şi înregistrarea candidaţilor la preşedinţie. Medvedev a sugerat, de asemenea, crearea unei televiziuni publice în Rusia.

- 2012 -

La 12 decembrie 2012, după revenirea sa la Kremlin, Vladimir Putin s-a adresat Adunării Federale pentru a noua oară, vorbind despre perspectivele de dezvoltare pe termen lung ale ţării. Putin a acordat o atenţie deosebită şi educaţiei, salariilor din sectorul public şi provocărilor cu care Rusia se confruntă în ceea ce priveşte demografia. El a declarat că o familie cu trei copii ar trebui să devină o regulă în Rusia.

- 2013 -

La 12 decembrie 2013, discursul lui Putin a coincis cu aniversarea a 20 de ani de la Constituţia Federaţiei Ruse. Preşedintele a subliniat priorităţile politicii interne şi externe a ţării şi a reafirmat politica guvernamentală de "de-offshore-izare" a economiei naţionale.

- 2014 -

Discursul din acest an al preşedintelui Putin a avut loc la 4 decembrie şi s-a concentrat pe problemele economice şi de securitate cu care se confruntă Rusia, supusă unor sancţiuni occidentale din cauza crizei din Ucraina. Preşedintele a propus o amnistie totală pentru repatrierea capitalurilor în Rusia şi a reafirmat hotărârea Moscovei de a rămâne un actor important pe scena internaţională.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici