CRONOLOGIE: O lună de spitalizare pentru Nelson Mandela

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, aflat în continuare în stare critică, primeşte îngrijiri de o lună pentru o infecţie pulmonară într-un spital privat din Pretoria, autorităţile invocând secretul medical pentru a oferi cât mai puţine informaţii.

266 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: O lună de spitalizare pentru Nelson Mandela

CRONOLOGIE: O lună de spitalizare pentru Nelson Mandela (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

IUNIE 2013

- 8 iunie: Nelson Mandela, care va împlini 95 de ani la 18 iulie, este spitalizat din nou, după recidivarea unei infecţii pulmonare care îi creează probleme de doi ani şi jumătate. El se află într-o stare "îngrijorătoare dar stabilă" (preşedinţie).

- 12 iunie: Mandela "reacţionează mai bine la tratament din cursul dimineţii", declară preşedintele Jacob Zuma.

Ca şi în zilele precedente, rudele sale, între care soţia Graça Machel, merg pe rând la Mediclinic Heart Hospital din Pretoria, unde este internat acesta.

- 17 iunie: Mandela "se simte bine" (fiica sa Zenani). Graça Machel mulţumeşte pentru nenumăratele mesaje de susţinere primite de Africa de Sud din lumea întreagă.

- 22 iunie: Preşedinţia afirmă că Mandela este "în stare gravă dar stabilă", după ce postul de televiziune american CBS anunţase că starea sa este fără îndoială mai gravă decât lasă să se întrevadă rarele comunicate oficiale.

- 23 iunie: Mandela este în stare "critică" de 24 de ore, anunţă preşedinţia.

- 25 iunie: Reuniune organizată de fiica cea mare a lui Mandela, Makaziwe, şi mai mulţi nepoţi la Qunu, satul copilăriei sale.

- 26 iunie: Mandela este sub asistenţă respiratorie, potrivit unui şef de clan venit din regiunea sa natală Transkei (sud).

Jacob Zuma anulează o vizită prevăzută în Mozambic în ziua următoare.

Un document juridic, care nu va fi dezvăluit decât o săptămână mai târziu, afirmă că Mandela este "în stare vegetativă", aşa că familia sa a intenţionat să îl deconecteze de la aparate, la sfatul medicilor.

- 27 iunie: Starea de sănătate a lui Mandela se "ameliorează în cursul nopţii" dar rămâne critică. Familia sa se aşteaptă la decesul lui "de la un moment la altul".

- 30 iunie: Preşedintele american Barack Obama, în vizită în Africa de Sud, se reculege în celula din Robben Island, în largul Cape Town, unde Mandela a fost închis timp de 18 ani de regimul apartheid.

Cu o zi înainte, el l-a salutat încă o dată pe Mandela, "sursă de inspiraţie pentru întreaga lume", şi a avut o întrevedere cu familia sa.

IULIE

- 1 iulie: Mandela este "în continuare în stare critică dar stabilă" (preşedinţie).

- 4 iulie: Mandela a suferit foarte puţin (Graça Machel).

Mandela "nu se află în stare vegetativă", potrivit preşedinţiei, presată de întrebări după divulgarea de către AFP a documentului datat 26 iunie.

Rămăşiţele a trei copii ai lui Mandela, exhumate la ordinul justiţiei, sunt readuse la Qunu, satul copilăriei lui Mandela, unde acesta vrea să fie înmormântat.

- 5 iulie: Medicii lui Mandela au exclus o debranşare de la aparatele care îl meţin în viaţă atât timp cât organele sale vitale nu vor ceda (apropiat al familiei).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici