CRONOLOGIE: Principalele evenimente din Iran după realegerea ca preşedinte a lui Mahmoud Ahmadinejad

Realegerea ultraconservatorului Mahmoud Ahmadinejad la conducerea Iranului, la 12 iunie 2009, a fost contestată îndelung de opoziţie, relatează AFP, care prezintă principalele evenimente care s-au petrecut de la această dată şi până în prezent.

47 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele evenimente din Iran după realegerea ca preşedinte a lui Mahmoud Ahmadinejad

CRONOLOGIE: Principalele evenimente din Iran după realegerea ca preşedinte a lui Mahmoud Ahmadinejad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

IUNIE 2009

12 iunie: Ahmadinejad şi principalul său rival, Mir Hossein Moussavi, un conservator moderat, revendică amândoi victoria în alegerile prezidenţiale.

13 iunie: Victoria anunţată de Ahmadinejad provoacă nemulţumirea lui Moussavi, care denunţă fraude. Încep manifestaţii masive ostile puterii, care se vor solda cu 36 de morţi, potrivit datelor oficiale, şi 72, potrivit opoziţiei. Mii de persoane sunt arestate.

20 iunie: Tânăra Neda Agha-Soltan, împuşcată mortal în timpul manifestaţiilor, devine simbolul contestaţiilor.

AUGUST

5 august: Are loc ceremonia de învestire a lui Ahmadinejad.

8 august: Franţuzoaica Clotilde Reiss, arestată la 1 iulie, este judecată la Teheran pentru participare la manifestaţii şi realizare de fotografii. Eliberată pe cauţiune la 16 august cu obligaţia de nu părăsi ambasada Franţei, ea va fi reţinută zece luni mai târziu în Iran.

SEPTEMBRIE

8 septembrie: Arestarea unor colaboratori apropiaţi ai lui Moussavi şi ai reformatorului Mehdi Karoubi (fost candidat la prezidenţiale), ale căror birouri sunt închise.

18 septembrie: Manifestaţii la Teheran, unde fostul preşedinte reformator Mohammad Khatami este agresat de susţinătorii regimului.

DECEMBRIE

7 decembrie: Studenţii ies în stradă în mai multe oraşe. Manifestanţii sunt reprimaţi dur de poliţie.

19 decembrie: Funeraliile ayatollahului disident Hossein-Ali Montazeri, care reunesc câteva zeci mii de persoane, degenerează în manifestaţii antiguvernamentale.

23 decembrie: Confruntări la Ispahan în timp ce poliţia încearcă să împiedice reuniunea, într-o moschee, a susţinătorilor lui Montazeri.

27 decembrie: Confruntări după manifestaţii, în timpul zilei de doliu şiit Ashura, soldate cu opt morţi, între care şi nepotul lui Moussavi, şi sute de răniţi la Teheran şi în alte oraşe.

28 şi 29 decembrie: Val de arestări în rândul personalităţilor opoziţiei. Sora laureatului premiului Nobel pentru Pace, Shirin Ebadi, este, de asemenea, arestată.

30 decembrie: Sute de mii de susţinători ai puterii protestează în toată ţara.

IANUARIE 2010

28 ianuarie: Doi opozanţi monarhişti sunt executaţi.

FEBRUARIE

9 februarie: Un iranian este condamnat la moarte pentru participarea la revolte (în total sunt zece condamnări).

11 februarie: Opoziţia eşuează în tentativa sa de a manifesta pentru cea de-a 31-a aniversare a Revoluţiei islamice.

MARTIE

1 martie: Arestarea, la Teheran, a cineastului iranian Jafar Panahi generează indignare internaţională. El va fi eliberat la 25 mai, pe cauţiune.

Principalul cotidian reformator, Etemad, este interzis.

MAI

18 mai: Eliberarea condiţionată în Franţa, însoţită de expulzare, a iranianului Ali Vakili Rad (asasinul fostului premier Chapour Bakhtiar), la două zile de la revenirea la Paris a lui Clotilde Reiss.

IUNIE

3 iunie: Un număr de 81 de opozanţi "reconvertiţi" sunt graţiaţi de liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Câteva sute de opozanţi, oficiali politici, jurnalişti sau apărători ai drepturilor omului sunt încă deţinuţi, în aşteptarea unui proces după ce au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea.

4 iunie: Ahmadinejad apără realegerea sa şi atacă opoziţia, în faţa unei mulţimi reunite la mausoleul lui Khomeiny din sudul Teheranului, cu ocazia împlinirii a 21 de ani de la moartea sa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici