CRONOLOGIE: Ultimii zece câştigători ai Premiului Nobel pentru Pace

Laureatul premiului Nobel pentru Pace în 2015 este Cvartetul pentru Dialog Naţional din Tunisia, a anunţat vineri Comitetul Nobel norvegian, după ce cu un an înainte, distincţia le-a revenit adolescentei pakistaneze Malala Yousafzai şi indianului Kailash Satyarthi.

2710 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Ultimii zece câştigători ai Premiului Nobel pentru Pace

CRONOLOGIE: Ultimii zece câştigători ai Premiului Nobel pentru Pace

2015 - Cvartetul pentru Dialog Naţional din Tunisia a primit Premiul Nobel pentru Pace "pentru contribuţia sa decisivă la construirea unei democraţii pluraliste" în această ţară, după revoluţia din 2011.


2014 - Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai şi indianul Kailash Satyarthi au primit această distincţie "pentru lupta lor împotriva exploatării copiilor şi tinerilor şi pentru dreptul tuturor copiilor la educaţie".


2013 - OIAC, însărcinată cu supervizarea distrugerii arsenalului chimic sirian, a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru "vasta sa activitate de eliminare a armelor chimice".


2012 - UE a primit Premiul Nobel pentru Pace pe 2012 pentru contribuţia sa la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa.


2011 - Comitetul Nobel a anunţat că Premiul pentru Pace este acordat preşedintelui Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, activistei Leymah Roberta Gbowee (Liberia) şi activistei yemenite Tawakul Karman.


2010 - Disidentul chinez Liu Xiaobo a primit distincţia, pentru eforturile sale îndelungate şi nonviolente în favoarea drepturilor omului în China.


2009 - Preşedintele american, Barack Obama, a fost recompensat pentru "eforturile extraordinare de consolidare a diplomaţiei internaţionale şi a cooperării între popoare".


2008 - Fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari a primit Nobelul pentru Pace pentru misiunile sale de mediere în întreaga lume.


2007 - Premiul a fost acordat fostului vicepreşedinte american Al Gore şi Grupului interguvernamental de experţi privind evoluţia climei (Giec).


2006 - Muhammad Yunus şi Banca Grameen din Bangladesh au luat Premiul Nobel pentru activităţi destinate combaterii sărăciei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici