Premiul Nobel pentru Pace, decernat finlandezului Martti Ahtisaari

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat vineri, la Oslo, fostului preşedinte finlandez Martti Ahtisaari, pentru numeroasele sale misiuni de mediere în întreaga lume, a anunţat comitetul Nobel norvegian.

75 afișări
Imaginea articolului Premiul Nobel pentru Pace, decernat finlandezului Martti Ahtisaari

Premiul Nobel pentru Pace, decernat finlandezului Martti Ahtisaari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mediatorul acordului de pace în provincia indoneziană Aceh, Ahtisaari, în vârstă de 71 de ani, este recompensat "pentru importantele sale eforturi, pe mai multe continente, timp de peste trei decenii, în vederea rezolvării conflictelor internaţionale", a declarat la Oslo preşedintele comitetului Nobel norvegian, Ole Danbolt Mjoes.

"Aceste eforturi au contribuit la o lume mai paşnică şi la «fraternitatea între naţiuni» în spiritul lui Alfred Nobel", a declarat Mjoes.

În acest an, 197 de personalităţi şi organizaţii au concurat pentru obţinerea Premiului Nobel pentru Pace.

Premiul Nobel pentru Pace, care constă într-o medalie, o diplomă şi un cec în valoare de zece milioane de coroane suedeze (un milion de euro), va fi înmânat la Oslo, la 10 decembrie, data aniversară a morţii fondatorului său, omul de afaceri şi filantropul suedez Alfred Nobel.

Ahtisaari a prezidat în 2005 semnarea acordului de pace dintre Guvernul indonezian şi separatiştii Mişcării Aceh Liber (GAM), punând capăt conflictului care a generat, în 1976, aproximativ 15.000 de morţi.

Finlandezul, considerat drept un pretendent pentru câştigarea Premiului Nobel pentru Pace în anii anteriori, a primit recompensa în urma unui eşec.

Ahtisaari, în calitate de emisar special al ONU între noiembrie 2005 şi martie 2007, nu a reuşit să rezolve conflictul kosovar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici