Cuba deschide larg uşa investiţiilor ruseşti

Oficialii şi liderii de afaceri ruşi şi cubanezi au anunţat noi avantaje pentru a-i atrage pe investitorii ruşi pe piaţa cubaneză, cel mai recent semn al legăturilor economice în creştere rapidă dintre cei doi aliaţi politici, scrie Reuters.

561 afișări
Imaginea articolului Cuba deschide larg uşa investiţiilor ruseşti

Boris Titov, şeful delegaţiei ruse a Comitetului de afaceri ruso-cubanez, a declarat în cadrul unui forum al antreprenorilor ruşi din Havana că Cuba a deschis în mod decisiv uşa pentru investiţiile ruseşti.

„Ne oferă un tratament preferenţial”, a declarat Titov în faţa forumului plin de oameni din Hotelul Nacional din Havana. „Calea este clară”.

Titov a declarat că Cuba a oferit întreprinderilor ruseşti dreptul de a utiliza terenuri cubaneze pe o perioadă de 30 de ani, o concesie neobişnuită pentru firmele străine în ţara condusă de comunişti.

El a declarat că Cuba va scuti, de asemenea, companiile ruseşti de taxele de import pentru anumite tehnologii şi va permite firmelor ruseşti să îşi repatrieze profiturile, un avantaj în economia dominată de stat a Cubei.

Cele două ţări, aflate în părţi opuse ale globului, analizează, de asemenea, modalităţi de accelerare a transportului maritim între ele, a declarat Titov.

„În vremurile sovietice exista o legătură portuară şi maritimă directă”, a declarat Titov la forum. „Analizăm această posibilitate cu proprietarii navelor cubaneze”.

În ultimele luni, Cuba a încercat să atragă investitori din Rusia şi din alte naţiuni aliate politic, în încercarea de a-şi consolida economia devastată, devastată de pandemia de coronavirus, de sancţiunile dure ale SUA şi de ineficienţa galopantă.

Rusia, de asemenea afectată de sancţiunile occidentale din cauza conflictului din Ucraina, a acţionat în ultimele luni pentru a consolida legăturile economice cu Cuba şi cu alte ţări din America Latină care se opun la ceea ce numeşte hegemonia SUA.

Ricardo Cabrisas, ministrul cubanez al comerţului exterior, a declarat reporterilor, în marja forumului, că legăturile economice dintre Rusia şi Cuba nu vor face decât să se consolideze.

Comerţul bilateral dintre Cuba şi Rusia a ajuns la 450 de milioane de dolari în 2022, de trei ori mai mult decât în 2021, potrivit lui Serghei Baldin, reprezentantul comercial al Rusiei în Cuba.

Baldin a declarat că 90% din acest comerţ a fost compus din vânzări de produse petroliere şi ulei de soia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici