Cum arată o fabrică secretă de rachete din afara Moscovei - GALERIE FOTO

Fotografiile surprinse de o tânără din Rusia care a reuşit să pătrundă într-o fabrică de rachete arată interiorul pe cât de impresionant, pe atât de lipsit de pază, al sediului unuia dintre cei mai mari producători de armament din lume.

18572 afișări
Imaginea articolului Cum arată o fabrică secretă de rachete din afara Moscovei - GALERIE FOTO

Cum arată o fabrică secretă de rachete din afara Moscovei (Imagine: lana-sator.livejournal.com)

Lana Sator a reuşit să intre în una dintre fabricile uriaşe ale producătorului NPO Energomash, aflată în afara Moscovei, fără să întâlnească niciun fel de agent de pază sau vreun angajat, scrie dailymail.co.uk.

Tânăra bloggeriţă şi prietenii ei au putut sări pur şi simplu gardul care înconjura complexul, au urcat pe scările din exteriorul clădirii şi au ajuns în inima clădirii prin mai multe tuneluri, pasarele şi conducte.

GALERIE FOTO

În ciuda impresiei de pustietate transmisă de imagini, fabrica e departe de a fi abandonată. NPO Energomash construieşte rachete care alimentează capsulele Soyuz, Zenit 3SL şi vechiculele de lansare Angara şi Baikal. Motorul lor, RD-180, furnizează energie pentru primul stadiu al rachetei americane Atlas V, şi au de asemenea legături puternice cu armata Rusiei, care deţine unul dintre cei mai mari arsenaluri de rachete balistice nucleare din lume.

Tânăra, care a publicat pe blogul ei, în 2012, o serie de fotografii impresionante surprinse în fabrica de rachete, a întâmpinat ulterior probleme din partea guvernului rus, precum şi critici din partea internauţilor.

Oficiali guvernamentali i-au trimis atunci Lanei scrisori prin care o avertizau că situaţia ei "se va înrăutăţi" dacă va publica în continuare pe internet fotografii din interiorul fabricii.

The Telegraph a scris la vremea respectivă că prim-ministrul Rusiei, Dimitri Rogozin, a anunţat că fabrica top-secretă va avea parte de modalităţi noi de securitate. Referindu-se la tineri ca la nişte "şoareci obraznici", Rogozin a spus că cine va permite o asemenea încălcare a propretăţii va fi sancţionat sever.

NPO Energomash este o întreprindere de top din lume, încă din mai 1929, în domeniul dezvoltării motoarelor de rachete pentru vehicule de lansare în spaţiu, potrivit site-ului oficial al companiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici