Cum arată un reactor de la Fukushima după accidentul nuclear - FOTO, VIDEO

Tehnicienii au avansat în clădirea unui dintre reactoarele centralei nucleare avariate de la Fukushima, a anunţat luni operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO). Compania de electricitate a precizat că intenţionează să amplaseze panouri antiradiaţie, pentru a-i proteja de radiaţii pe muncitorii care instalează un nou sistem de răcire.

3961 afișări
Imaginea articolului Cum arată un reactor de la Fukushima după accidentul nuclear - FOTO, VIDEO

Cum arată un reactor de la Fukushima după accidentul nuclear (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La aproape două luni de la accidentul nuclear, muncitorii intervin, de-acum, în mod direct în clădirea reactorului 1 al centralei Fukushima Daiichi (numărul 1), care se află, în continuare, într-o situaţie instabilă.

Şapte tehnicieni şi doi oficiali din cadrul Agenţiei pentru siguranţa nucleară au intrat, pentru o perioadă scurtă, luni dimineaţa, în această clădire, cu scopul de a efectua măsurători şi alte verificări.

"Este prima etapă pentru pregătirea instalării unui sistem de răcire", a declarat un purtător de cuvânt al TEPCO.

Compania a prezentat fotografii cu muncitori purtând măşti şi combinezoane de protecţie, în timp ce muncesc în clădirea unuia dintre reactoarele grav afectate după cutremurul urmat de un tsunami, care au devastat nord-estul Japoniei, la 11 martie.

TEPCO a precizat că studia instalarea unor bariere de radiaţie şi altor echipamente pentru protejarea muncitorilor în această incintă, în care radioactivitatea variază între 10 şi 700 de milisievert pe oră.

Nivelurile de radiaţie au rămas, însă, "stabile şi slabe" în apropierea instalaţiei, după deschiderea porţilor clădirii, duminică seara.

TEPCO prevede să construiască un nou sistem de răcire cu buclă închisă, la exteriorul acestui reactor, pentru a stabiliza temperatura, fără să arunce apă contaminată.

Operatorul speră să încheie această lucrare într-un interval de trei săptămâni, maxim o lună, potrivit presei, destinată stabilizării situaţiei din zona instalaţiei până în ianuarie 2012.

Până în prezent, echipele TEPCO, ajutate de pompieri şi militari, au fost nevoite să răcească reactoarele cu ajutorul unor cisterne şi unor sisteme provizorii foarte precare. Această cantitate importantă de apă radioactivă inundă incinta şi trebuie pompată fără încetare, o muncă "titanică", ce nu poate continua pe termen lung.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici