Curtea Supremă îi oferă lui Obama o victorie majoră prin reconfirmarea Obamacare

Curtea Supremă a oferit o victorie majoră reformelor în domeniului sănătăţii ale preşedintelui Barack Obama, validând subvenţiile aflate în centrul reformei asigurărilor de sănătate, relatează DPA în pagina electronică.

157 afișări
Imaginea articolului Curtea Supremă îi oferă lui Obama o victorie majoră prin reconfirmarea Obamacare

Curtea Supremă îi oferă lui Obama o victorie majoră prin reconfirmarea Obamacare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Curtea a stabilit cu şase voturi la trei că legea cu privire la asigurările de sănătate le permite tuturor locuitorilor din toate cele 50 de state americane să achiziţioneze asigurări de sănătate cu subvenţii de la Guvernul federal. Opozanţii au argumentat că, aşa cum este formulată legea, statele - ci nu Guvernul naţional - sunt obligate să finanţeze subvenţiile.

Salutând decizia, Obama a declarat că reformele în domeniul asigurărilor pe caz de boală - una dintre reformele-far ale preşedinţiei sale - sunt "aici să rămână".

Decizia de "astăzi reprezintă o victorie pentru toţi americanii care muncesc din greu în această ţară, ale căror vieţi au devenit mai sigure cu ajutorul acestei legi", a declarat şeful statului la Casa Albă, în Grădina Trandafirilor.

El a subliniat că milioane de americani îşi pot permite acum asigurări de sănătate pentru prima dată şi că le-ar fi pierdut în cazul în care Curtea ar fi luat o decizie împotriva Guvernului. "America ar fi făcut un pas înapoi", a apreciat el.

Anterior, lozinici ca "Să nu îndrăzneşti să-mi iei asigurarea", strigate în faţa sediului Curţii Supreme, au devenit "ACA (Affordable Care Act, legea cunoscută sub numele de Obamacare) este aici să rămână" după luarea deciziei. Multe dintre persoanele din faţa sediului Curţii aşteptau altă decizie, cu privire la căsătoria între persoane de acelaşi sex. Câteva zeci au salutat hotărârea referitoare la Obamacare.

"Este o zi bună pentru îngrijirile de sănătate în America", a declarat Benton Strong de la Center for American Progress Action Fund, un think tank american public progresist.

Cazul - King v Burwell - are în centru subvenţiile fiscale oferite pentru achiziţionarea de asigurări de sănătate şi dacă milioane de americani au sau nu dreptul să primească ajutoare sociale în virtutea legii.

Dacă cea mai înaltă instanţă ar fi stabilit că subvenţiile nu erau legale, aproximativ 7,5 milioane de oameni ar fi putut pierde prestaţiile, ceea ce ar fi făcut asigurările inaccesibile şi ar fi subminat viabilitatea întregului program de asigurări de sănătate.

Legea dispune măsuri pregătitoare ca cele 50 de state să creeze pieţe online pe care oamenii să poată achiziţiona asigurările de sănătăate. Însă multe state conduse de către guvernatori republicani (centru-dreapta) a refuzat să facă acest lucru în semn de protest faţă de lege. Cetăţenii acestor state au fost obligaţi, astfel, să-şi achiziţioneze asigurările printr-un sistem federal.

Curtea Supremă a luat în discuţie o frază din lege care prevede subvenţii în cazul celor care-şi achiziţionează asigurarea pe caz de boală de pe pieţe "înfiinţate de către stat".

Criticii legii au argumentat că, din cauza acestor patru cuvinte, persoanele care şi-au achiziţionat asigurările prin sistemul federal nu ar fi fost eligibile să primească subvenţii create pentru a face asigurările accesibile, deoarece cadrul organizaţional pentru aceste schimbări urma să fie aplicat la nivelul statelor.

Majoritatea celor nouă membri ai Curţii a respins acest argument.

Preşedintele (Chief Justice) Curţii Supreme John Roberts a notat în motivarea sa scrisă că, dacă persoanele care au achiziţionat asigurări pe piaţa federală ar fi fost ineligibile să primească subvenţii, acest lucru ar fi subminat întreaga intenţie a Congresului în elaborarea legislaţiei şi ar fi creat un cerc vicios prin care asigurările pe caz de boală ar fi devenit tot mai scumpe, tot mai puţini oameni optând să le achiziţioneze.

Argumentul oponenţilor "ar fi destabilizat piaţa asigurărilor individuale în orice stat cu o piaţă federală şi ar fi fost susceptibil să creeze chiar «spiralele» pe care Congresul a dorit să le evite prin lege", a scris el.

Subvenţiile, sub formă de credite fiscale, sunt esenţiale în funcţionarea sistemului îngrijirilor de sănătate deoarece aproximativ 87% dintre persoanele care au achiziţionat o asigurare prin acest sistem au folosit subvenţiile. Fără ele, asigurările ar fi prea scumpe pentru ca Guvernul să impună achiziţionarea lor.

Reforma sistemului îngrijirilor de sănătate a rămas în centrul disputelor politice de când a fost adoptată de Congres, în 2010, însă Curtea Supremă a confirmat legea per ansamblu în 2012.

Controversa cu privire la lege este susceptibilă să nu dispară după decizia Curţii. Numeroşi candidaţi la preşedinţie şi congresmeni republicani continuă să îndemne la abrogarea legii.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor John Boehner a promis că va continua eforturile în acest sens după decizia de joi.

"Obamacare este fundamental şubredă, crescând costurile îngrijirilor de sănătate pentru milioane de americani. Decizia de azi (joi) nu schimbă acest fapt", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici