Dalai Lama, calificat drept "mincinos" în timpul unei manifestaţii prochineze din Statele Unite

Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama, a făcut apel la comunitatea internaţională să depună eforturi pentru protejarea mediului înconjurător, în timp ce câteva sute de demonstranţi prochinezi l-au acuzat că minte în privinţa violenţelor din Tibet.

16 afișări
Imaginea articolului Dalai Lama, calificat drept "mincinos" în timpul unei manifestaţii prochineze din Statele Unite

Dalai Lama, calificat drept "mincinos" în timpul unei manifestaţii prochineze din Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto)

Poliţia americană nu a operat nici o arestare în rândul celor 300-400 de manifestanţi care s-au strâns în faţa arenei sportive a Universităţii Michigan unde liderul tibetan aflat în exil a rostit un discurs în faţa a 8.300 de persoane.

Demonstranţii au scandat "Dalai mincinosul!" şi au izbucnit în urale la apariţia unui avion care a survolat manifestaţia purtând un baner pe care scria "Dalai, te rugăm să nu mai ataci flacăra olimpică".

Majoritatea manifestanţilor păreau să fie de origine chineză şi purtau tricouri cu mesaje de genul "Sprijiniţi Jocurile Olimpice din 2008" şi inscripţionate cu drapelul Chinei.

"Tibetul aparţine Chinei, la fel şi eu", se putea citi pe un alt baner.

Beijingul l-a acuzat pe Dalai Lama că se află în spatele violenţelor care au izbucnit la 14 martie la Lhasa, extinse ulterior şi în alte regiuni tibetane, interpretate ca o tentativă de dobândire a independenţei Tibetului şi discreditare a Jocurilor Olimpice.

Dalai Lama a declarat că doreşte autonomia Tibetului, şi nu independenţa, negând acuzaţiile potrivit cărora ar fi orchestrat violenţele soldate cu 19 morţi, potrivit bilanţului oficial chinez.

Liderul spiritual a evitat să menţioneze situaţia din Tibet în discursul său, subliniind că nu se află acolo pentru a preda ştiinţe politice, ci pentru a promova nevoia de protejare a mediului.

"Protejarea Pământului este precum protejarea locuinţelor voastre", a declarat el. "Planeta albastră este singura locuinţă", a subliniat Dalai Lama, subliniind că ocupanţii acestui cămin ar trebui să de considere egali.

Dalai Lama urmează să se întâlnească luni, în canpusul Universităţii Michigan, cu emisarul special american pentru Tibet, Paula Dobriansky, cea de-a 11-a întrevedere dintre cei doi până în prezent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici