Dalai Lama, "cetăţean de onoare" al Parisului

Dalai Lama a primit oficial, duminică, titlul de "cetăţean de onoare" al oraşului Paris, distincţie pe care China a catalogat-o drept o "ingerinţă în afacerile interne".

15 afișări
Imaginea articolului Dalai Lama, "cetăţean de onoare" al Parisului

Dalai Lama, "cetăţean de onoare" al Parisului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderul spiritual al tibetanilor a subliniat că a venit la Paris special pentru a primi acest titlu, acordat încă din martie 2008.

"Consiliul municipal al Parisului a luat această decizie pentru a recompensa eforturile lui Dalai Lama în favoarea dialogului şi păcii", a declarat primarul Parisului, socialistul Bertrand Delanoe.

"Prin această iniţiativă, care se adresează şi tibetanilor, nu dorim să ne implicăm în afacerile interne ale Chinei şi nici să susţinem independenţa Tibetului", explică primarul Parisului.

"Am primit această distincţie în calitatea de om care apără valorile umane, pacea şi non-violenţa", a declarat, la rândul său, Dalai Lama.

Autorităţile chineze au protestat în luna mai faţă de această iniţiativă. "Dacă Primăria Parisului va acorda această distincţie va întâmpina din nou o puternică opoziţie din partea Chinei", anunţa Ministerul chinez de Externe, cerând Parisului să nu se mai amestece în afacerile sale interne.

Ceremonia intervine într-un moment delicat al relaţiilor dintre Franţa şi China, afectate de întâlnirea pe care preşedintele Nicolas Sarkozy a avut-o în decembrie cu Dalai Lama.

În cursul unei întâlniri avute sâmbătă cu parlamentari francezi, Dalai Lama a declarat că Tibetul face obiectul unei "condamnări la moarte" în China, denunţând campaniile împotriva tibetanilor şi a sa.

Duminică, Dalai Lama a denunţat din nou "politica dură, chiar brutală" a Chinei în Tibet, explicând că nu are încredere în regimul totalitar chinez, dar are încredere în "poporul chinez".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici