Declaraţie privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, semnată la Seul

Zeci de directori de multinaţionale, miniştri şi experţi au adoptat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Seul, Declaraţia privind siguranţa şi sănătatea la locul de muncă, informează Organizaţia Internaţională a Muncii.

386 afișări
Imaginea articolului Declaraţie privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, semnată la Seul

Declaraţie privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, semnată la Seul (Imagine: www.protectia-muncii-hhc.ro)

Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a salutat Declaraţia de la Seul privind siguranţa şi sănătatea la locul de muncă adoptată, sâmbătă, de 50 de înalţi funcţionari din întreaga lume.

Declaraţia este un document cadru care va contribui la construirea unei culturi globale pentru asigurarea acestor condiţii la muncă.

Oficialii s-au întâlnit înaintea Congresului Mondial privind sănătatea şi siguranţa la locul de muncă. La acest eveniment internaţional au participat miniştri, directori de multinaţionale, lideri în siguranţă socială şi experţi în domeniul siguranţei şi sănătăţii, precum şi reprezentanţi ai angajaţilor şi angajatorilor.

"OIM, în parteneriat cu Asociaţia Internaţională a Siguranţei Sociale (ISSA) şi Agenţia coreeană a siguranţei ocupaţionale şi sănătăţii sunt hotărâte să reducă numărul de accidente de muncă şi cazuri de îmbolnăvire", a spus Assane Diop, director executiv al Oficiului Internaţional al Muncii - Sectorul protecţie socială.

Potrivit Declaraţiei adoptate la Seul, dreptul la siguranţă şi sănătate la locul de muncă ar trebui recunoscut ca unul fundamental.

Documentul încurajează guvernele să considere drept o prioritate ratificarea Convenţiei cadru care promovează siguranţa şi sănătatea ocupaţională, precum şi alte convenţii OIM relevante în acest domeniu şi pentru a asigura aplicarea prevederilor lor, inclusiv printr-un riguros sistem de inspecţie a muncii.

În plus, declaraţia cere şi angajatorilor să se asigure că angajaţii sunt consultaţi, instruiţi, informaţi şi implicaţi în procesul de prevenire a accidentelor de muncă.

Angajaţii, la rândul lor, trebuie să urmeze instructajul şi procedurile privind sănătatea şi siguranţa la locul de muncă, să folosească echipamentul de protecţie, să participe la stadii de pregătire şi să coopereze cu angajatorul pentru a respecta siguranţa la locul de muncă.

Concret, prin această declaraţie semnatarii s-au angajat să promoveze cultura siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă, impunând în agendele naţionale aceste probleme.

Ei au fost de acord să analizeze progresul făcut în acest domeniu la următoarea ediţie a Congresului Mondial privind siguranţa şi sănătatea la locul de muncă, care va avea loc în 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici