Declaraţii contradictorii la Paris despre intenţia lui Sarkozy de a candida pentru un nou mandat

Parlamentari francezi au declarat marţi că preşedintele Nicolas Sarkozy le-a vorbit despre intenţia de a candida pentru un nou mandat în 2012, însă Preşedinţia a precizat ulterior că liderul francez a spus numai că, potrivit Constituţiei, nu poate avea decât două mandate succesive.

19 afișări
Imaginea articolului Declaraţii contradictorii la Paris despre intenţia lui Sarkozy de a candida pentru un nou mandat

Declaraţii contradictorii la Paris despre intenţia lui Sarkozy de a candida pentru un nou mandat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sarkozy s-a întâlnit marţi, la Palatul Elysee, cu un grup de parlamentari ai partidului majoritar UMP, mai mulţi dintre aceştia afirmând că Sarkozy şi-a declarat intenţia de a candida pentru un nou mandat prezidenţial. "Dacă unii nu au înţeles încă, de acum este mai mult decât clar", a afirmat o participantă la întâlnire.

"Preşedintele a spus: «Nu pot fi acolo pentru mai mult de două mandate»", a precizat Palatul Elysee, în timp ce surse din anturajul său au subliniat că preşedintele nu a vrut decât să sublinieze că, potrivit Constituţiei, nu poate obţine mai mult de două mandate succesive.

Unii dintre participanţii la întâlnire au relatat însă că Sarkozy ar fi spus "Ştiţi, eu sunt acolo pentru două mandate, nu mai mult".

"Când ai două mandate, e suficient (...) Când eşti la Elysee, primeşti lovituri. După aceea, este mult mai linişte. E dolce vita", ar fi adăugat el, reamintind că soţia sa, Carla Bruni-Sarkozy, este italiancă, a afirmat una dintre participantele la întâlnirea cu preşedintele francez.

În discuţii private, Sarkozy, ales în 2007 pentru un mandat de cinci ani, îşi ascunde tot mai puţin intenţia de a candida în 2012, însă, la nivel oficial, el afirmă că va lua o decizie în toamna anului viitor.

Referindu-se la "atacurile din partea stângii şi a presei", Sarkozy ar fi povestit că a întrebat un patron de presă de ce ştirile despre el apar întotdeauna pe prima pagină a ziarelor. "Dacă ar fi (Martine) Aubry, nu s-ar vinde, dumneavoastră sunteţi cel care vinde", ar fi răspuns interlocutorul său, potrivit participanţilor la întâlnirea de la Palatul Elysee. Martine Aubry este prim-secretarul Partidului Socialist francez, principalul partid al opoziţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici