Descoperire istorică: Cercetătorii au găsit primul creier uman vitrificat

Temperaturile extrem de ridicate, cauzate de erupţia vulcanului Vezuviu, au transformat creierul unui bărbat în sticlă, sugerează un studiu recent, potrivit BBC.

2201 afișări
Imaginea articolului Descoperire istorică: Cercetătorii au găsit primul creier uman vitrificat

Sursa FOTO: Profimedia Images

Vulcanul Vezuviu a erupt în anul 79, mii de oameni fiind ucişi de cea mai catastrofală erupţie din istoria europeană. Oraşul Herculaneum a fost acoperit complet de materie vulcanică, mulţi dintre locuitorii săi fiind pur şi simplu îngropaţi de vii. 

O echipă de cercetători a analizat rămăşiţele uneia dintre victime, descoperită în oraş, în anii 1960, scrie BBC.

Un studiu publicat, joi, în Jurnalul de Medicină New England, susţine că fragmente dintr-un material sticlos şi negru au fost extrase din craniul victimei. 

Cercetătorii din spatele studiului susţin că materialul de culoare neagră reprezintă rămăşiţele vitrificate ale unui creier uman. 

Vitrificarea este procesul prin care o materie este supusă unei temperaturi extrem de ridicate, apoi răcită subit, astfel transformând materialul în sticlă.

„Preservarea rămăşiţelor antice ale creierului reprezintă o descoperire extrem de rară”, a declarat Pier Paola Petrone, un antropolog criminalist de la Universitatea Federico II din Napoli şi autorul principal al studiului. „Aceasta este prima dată când descoperim rămăşiţele vitrificate ale unui creier uman”, a continuat antropologul. 

Victima se presupune a fi un bărbat, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 25 de ani, acesta fiind găsit „întins pe un pat de lemn, îngropat de cenuşă vulcanică”, în Herculaneum. Bărbatul a fost cel mai probabil ucis pe loc de erupţia vulcanului, a adăugat Petrone.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici