- Home
- Externe
- SINGAPORE, (29.03.2019, 12:28)
- Raluca Nicolae
- Home
- Video
- Politic
- Vești bune
- Economic
- Social
- Externe
- Healthcare Trends
- Marius Tucă Show
- Gândurile lui Cristoiu
- Coronavirus
- Facem România bine
Detalii cutremurătoare ies la lumină: Autorităţile de reglementare au ŞTIUT cu mult timp înainte de tragediile aviatice că sistemul de control al Boeing 737 MAX nu funcţiona
Autorităţile americane şi europene de reglementare au ştiut cu cel puţin doi ani înainte de accidentul companiei Lion Air, că metoda obişnuită de control al unghiului din faţă al avionului Boeing 737 MAX ar putea să nu funcţioneze, transmite vineri site-ul agenţiei de ştiri Reuters.
2396 afişări

Detalii cutremurătoare ies acum la lumină: Autorităţile de reglementare au ŞTIUT că sistemul de control al Boeing 737 MAX nu funcţiona
Agenţia Europeană de Aviaţie şi Spaţiu (EASA) a certificat avionul ca fiind sigur în mare parte, afirmând că procedurile suplimentare şi instruirea piloţilor ar explica, în mod clar, situaţiile „neobişnuite” în care piloţii ar trebui să manipuleze manual o roată rar utilizată pentru a controla unghiul avionului.
Potrivit unui document al companiei aeriene American Airlines, aceste situaţii nu au fost enumerate în manualul de zbor.
Documentul de certificare EASA, disponibil online, a fost emis în februarie 2016, a spus purtătorul de cuvânt al agenţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Anthony Fauci: Noile date arată că simptomele Covid pot să dureze până la 9 luni
-
Prinţesa Latifa cere poliţiei britanice să redeschidă cazul răpirii surorii ei, în urmă cu 20 de ani. Prinţesa Shamsa a fost capturată la ordinele tatălui său
-
COMENTARIU Marius Oprea | Neomarxiştii din USR-PLUS şi lupta lor cu Biserica şi Dumnezeu
-
Ce arată primul studiu privind imunizarea post-vaccin COVID. Ce se întâmplă cu persoanele care nu au trecut prin infecţie şi se vaccinează. Ce recomandă specialiştii autorităţilor
Acesta a mai precizat că la viteze mai mari de 425 km/oră, cu flapsurile retrase, piloţii ar putea fi nevoiţi să folosească roata din consola centrală a cabinei de pilotaj, în locul unui comutator electric situat pe manşă.
EASA şi Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA (FAA) au stabilit, în cele din urmă, că această configuraţie era suficient de sigură pentru ca avionul să fie certificat.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



TACATACA.PROSPORT.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe