Diplomaţii, ameninţaţi cu examene dure de admitere în noul serviciu UE

Sindicatele europene au ameninţat că vor stabili un examen de admitere dur pentru diplomaţii care doresc să facă parte din noul organism de relaţii externe, în urma unei dispute legate de plăţi, relatează publicaţia electronică EUObserver.

50 afișări
Imaginea articolului Diplomaţii, ameninţaţi cu examene dure de admitere în noul serviciu UE

Diplomaţii, ameninţaţi cu examene dure de admitere în noul serviciu UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Serviciul european pentru acţiune externă (EEAS) va începe din aprilie 2010 să recruteze mii de diplomaţi din statele membre UE, care vor deveni "agenţi temporari" sau funcţionari civili temporari ai UE pe durata mandatului.

Potrivit normelor actuale ale UE, agenţii temporari trebuie să treacă un examen constând într-un test de cultură generală legat de UE, un test de matematică, un eseu şi interviu.

Instituţiile UE iau în considerare stabilirea unor criterii mai relaxate de recrutare, pentru EEAS, dar ideea unui examen exigent persistă pe fondul disputelor legate de sistemul de plată.

Potrivit delegatului sindicatului FFPE din cadrul Consiliului UE, Renzo Carpetino, sindicatele vor bloca orice reformă a procesului de recrutare dacă statele membre nu acceptă mărirea salariilor funcţionarilor, după cum era prevăzut. "Nu pot schimba regulile fără acordul sindicatelor. Iar noi nu ne vom da consimţământul", a declarat acesta.

În cadrul crongresului de miercuri, sindicatul a făcut apel la o grevă joi, care va suspenda activitatea a numeroase grupuri de lucru, dar care va permite desfăşurarea reuniunii miniştrilor Transporturilor.

Măsura a fost luată după ce mai multe state membre printre care Marea Britanie, Germania, Olanda, Franţa şi Polonia, au respins miercuri mărirea salariilor din cauza crizei şi a creşterii şomajului, în timp ce preşedinţia suedeză a UE a propus o creştere de 3,7 la sută retroactiv, din iulie 2009, dar acordarea măririlor pentru 2010 în mai multe etape, cu condiţia acceptării unor moficări a regulilor de plată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici