Discurs acid al lui Mike Pompeo la adresa "Chinei Frankenstein"/ "Politicile noastre au reînviat economia eşuată a Chinei"

  • După ce Statele Unite au cerut săptămâna aceasta Chinei să-şi închidă Consulatul de la Houston, Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat joi că Washingtonul şi aliaţii săi trebuie să folosească „modalităţi mai creative şi mai imperative”şi să facă presiuni asupra Partidului Comunist Chinez pentru a-şi schimba metodele.
  • Pompeo a făcut apel la crearea „unei noi alianţe a democraţiilor”, pentru „schimbarea atitudinii” autorităţilor de la Beijing.
  • Presa de Stat chineză vede în închiderea Consulatului de la Houston o încercare a lui Trump de a câştiga teren în vederea alegerilor viitoare, în faţa contracandidatului său, Biden.
822 afișări
Imaginea articolului Discurs acid al lui Mike Pompeo la adresa "Chinei Frankenstein"/ "Politicile noastre au reînviat economia eşuată a Chinei"

Discurs acid al lui Mike Pompeo la adresa "Chinei Frankenstein"/ "Politicile noastre au reînviat economia eşuată a Chinei"

„Preşedintele Nixon şi-a exprimat odată temerea că, deschizând lumea către Partidul Comunist Chinez, a creat un „Frankenstein”, a declarat Pompeo. „Şi iată că am ajuns în acest punct".

Nixon, care a murit în 1994 şi a fost preşedinte în perioada 1969-1974, a deschis calea relaţiilor diplomatice între SUA şi China comunistă în 1979 printr-o serie de contacte, inclusiv o vizită la Beijing în 1972. Într-un discurs ţinut după ce Statele Unite au cerut săptămâna aceasta Chinei să-şi închidă Consulatul de la Houston, Pompeo a cerut încetarea „angajamentului orb” cu China şi a repetat acuzaţiile americane cu privire la practicile sale comerciale neloiale, abuzurile la adresa drepturilor omului şi eforturile de a se infiltra în societatea americană, potrivit Reuters.

El a afirmat că armata Chinei a devenit „mai puternică şi mai ameninţătoare” şi că modalitatea de abordare a Beijingului ar trebui să fie „neîncrederea şi verificarea”, parafrazând cuvintele preşedintelui Ronald Reagan despre modul de abordare a Uniunii Sovietice în anii 1980, „încredere, dar verificare”.

„Adevărul este că politicile noastre – şi cele ale altor naţiuni libere – au reînviat economia eşuată a Chinei, pentru a vedea cum Beijingul muşcă mâinile internaţionale care au hrănit-o”, a spus Pompeo.„Naţiunile iubitoare de libertate ale lumii trebuie să determine China să se schimbe... într-un mod mai creativ şi mai imperativ, pentru că acţiunile Beijingului ne ameninţă poporul şi prosperitatea”.

Pompeo a mai declarat: „Poate că este timpul pentru un nou grup de naţiuni care au aceleaşi idei, o nouă alianţă a democraţiilor”, adăugând: „Dacă lumea liberă nu se schimbă, China comunistă ne va schimba cu siguranţă pe noi”.

Context tensionat

Discursul lui Pompeo vine într-un moment în care relaţiile dintre SUA şi China au atins cel mai critic punct din ultimele decenii, iar preşedintele Donald Trump şi contracandidatul său democrat Joe Biden par a concura şi în acest sens, fiecare încercând să pară mai dur decât celălalt vizavi de Beijing înaintea alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie.

Legăturile s-au deteriorat din cauza mai multor probleme, pandemia de coronavirus, care a început în China, practicile comerciale de la Beijing, pretenţiile sale teritoriale în Marea Chinei de Sud şi restricţiile impuse Hong Kong-ului.

Într-o escaladare dramatică, marţi Washingtonul a acordat Chinei 72 de ore pentru a-şi închide consulatul din Houston, pe care Pompeo l-a numit „centru de spionaj şi furt de proprietate intelectuală”. China a declarat că măsura adoptată de SUA a „afectat grav” relaţiile dintre cele două state şi că va „trebui” să riposteze.

Hu Xijin, editorul tabloidului Global Times din China, a declarat că închiderea consulatului din Wuhan nu va fi un răspuns suficient şi a sugerat că China ar putea reduce personalul american de la consulatul său mare din Hong Kong, pe care l-a numit „centru de informaţii”.Celelalte consulate americane din China se află în Guangzhou, Shanghai şi Shenyang, iar China, în afară de Houston, mai are alte patru consulate în Statele Unite - în San Francisco, Los Angeles, Chicago şi New York - precum şi o ambasadă la Washington.

Presa de Stat chineză a declarat că gestul legat de consulatul de la Houston a fost o încercare făcută înaintea alegerilorde a da vina pe Beijing pentru eşecurile SUA, ştiut fiind că în prezent Trump se află în sondaje în urma lui Biden.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici