Dispute pe marginea sistemului de cote obligatorii pentru relocarea migranţilor

Un oficial al Curţii Europene de Justiţie a afirmat, miercuri, că impunerea cotelor obligatorii statelor membre ale UE privind oferirea azilului refugiaţilor este legală, contestând cererea Ungariei şi Slovaciei privind eliminarea cotelor obligatorii, potrivit Euronews.

445 afișări
Imaginea articolului Dispute pe marginea sistemului de cote obligatorii pentru relocarea migranţilor

Dispute pe marginea sistemului de cote obligatorii pentru relocarea migranţilor

Susţinând sistemul de repartizare al refugiaţilor bazat pe sistemul de cote, oficialul Curţii Europene de Justiţie a cerut instanţei să respingă cererea semnată de Slovacia şi Ungaria, care contestă decizia cotelor obligatorii.

Sistemul cotelor obligatorii a fost conceput în 2015 pentru a reduce presiunile asupra Italiei şi Grecia, care se confruntau direct cu fluxurile de migranţi. Majoritatea statelor membre ale UE au acceptat acest sistem, în opoziţie aflându-se Guvernele de la Bratislava şi Budapeste, susţinute de Polonia şi Cehia. Guvernele cu orientări naţionaliste şi eurosceptice ale Slovaciei şi Ungariei au refuzat, până în acest moment, să primească refugiaţi pe baza acestui sistem de relocare.

Yves Bot, Avocatul General al Curţii Europene de Justiţie, a respins majoritatea argumentelor prezentate de avocaţii Slovaciei şi Ungariei, declarând că decizia UE privind relocarea migranţilor este legală şi adecvată.

”Decizia atacată de Ungaria şi Slovacia ajută la atenuarea presiunilor considerabile asupra sistemelor de azil din Italia şi Grecia, survenite în urma crizei migranţilor din 2015. Astfel, decizia este adecvată pentru atingerea obiectivului stabilit”, a declarat Yves Bot.

O decizie finală va fi dată de Curtea Europeană de Justiţie până la sfârşitul anului 2017.

În plus, Comisia Europeană va iniţia proceduri legale împotriva Poloniei, Cehiei şi Ungariei pe această temă. Dimitris Avramopoulos, comisarul European pentru Migraţie, a declarat, miercuri, că statele care se opun cotelor obligatorii vor fi chemate în faţa Curţii Europene de Justiţie şi, ulterior, amendate, informează France 24.

Avramopoulos a lăudat Finlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta şi Suedia pentru numărul mare de relocări în rândul migranţilor.

"Relocarea funcţionează dacă există dorinţă politică. Începem să vedem solidaritatea potrivită, majoritatea statelor europene fac eforturi enorme, în adevăratul spirit european. Dar Italia are nevoie în continuare de susţinerea noastră. În acelaşi timp, regret că unele state membre continuă să nu dea dovadă de solidaritate şi ignoră apelurile noastre repetate de a participa la acest efort comun", a declarat comisarul european pentru Migraţie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici