Divergenţe de opinii în Parlamentul de la Chişinău privind expulzarea diplomaţilor români

Deputaţii aflaţi la guvernare şi opoziţia din republica Moldova au opinii diferite cu privire la decizia de expulzare a celor doi diplomaţi români din această ţară, conform discuţiilor din şedinţa de joi a legislativului moldovenesc, relatează Info Prim Neo în pagina electronică.

2 afișări
Imaginea articolului Divergenţe de opinii în Parlamentul de la Chişinău privind expulzarea diplomaţilor români

Divergenţe de opinii în Parlamentul de la Chişinău privind expulzarea diplomaţilor români

Decizia s-ar datora, în opinia deputatului comunist Victor Stepaniuc, declaraţiilor făcute de ambasadorul României, Filip Teodorescu, în urmă cu circa două săptămâni, din care ar fi reieşit că Bucureştiul nu ar recunoaşte Republica Moldova ca stat. Deputatul a adăugat de asemenea că tot România s-ar afla şi în spatele unor publicaţii care ar promova concepte politice periculoase, lucru pe care îl afirmă şi despre alte state, dar că în cazul României circumstanţele ar fi agravante.

Liderul alianţei Moldova Noastră, Serafim Urecheanu, a calificat gestul ca pe o sfidare deschisă a Uniunii Europene de către Vladimir Voronin, întrucât aceste acţiuni (foarte grave şi contraproductive) pot fi anihilate de autorităţile de la Bucureşti şi Bruxelles, fără a afecta populaţia Republicii Moldova.

Liderul Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco a declarat că decizia este o consecinţă a politicii antiromâneşti promovate de Kremlin, în scopul menţinerii R. Moldova în sfera de influenţă rusească. Acesta arată că Voronin intenţionează să se disocieze şi de Partidul Popular Creştin Democrat, căruia îi atribuie vina pierderii unei părţi importante a electoratului său tradiţional.

La 12 decembrie ambasadorul României în Republica Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat la sediul MAEIE, unde i-a fost înmânată o Notă verbală prin care doi diplomaţi din cadrul Misiunii sunt declarate persona non grata şi i s-a comunicat că aceştia trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova în termen de 24 de ore.

Ministerul Afacerilor Externe al României apreciază acest act ca inamical, total nejustificat şi în totală contradicţie cu atitudinea constructivă şi cooperantă pe care România a manifestat-o în permanenţă la adresa Republicii Moldova, se arată într-un comunicat oficial.

Experţi în politică externă consideră că gestul autorităţilor de la Chişinău are mai degrabă motivaţii politice interne, decât interese ale ţării.

R. Moldova a demonstrat din nou că nu este în stare sa gestioneze în spirit european relaţiile cu România, care este unica legătură directă cu UE, a declarat Victor Chirilă, director de programe în cadrul Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), adăugând că aceasta ar putea afecta călătoriile în România ale cetăţenilor moldoverni.

Ministrul moldovean al Afacerilor Externe, Andrei Stratan, va da explicaţii în legătură cu acest gest în Parlamentul de la Chişinău peste o săptămână.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici