Djohar Ţarnaev ar putea deveni al patrulea deţinut executat la nivel federal în SUA, în 40 de ani

Djohar Ţarnaev va deveni al 60-lea condamnat la moarte şi al patrulea executat la nivel federal, în aproape 40 de ani, în Statele Unite, dacă va fi condamnat şi executat pentru dublul atentat din Boston, potrivit Centrului de informaţii privind pedeapsa capitală (DPIC).

364 afișări
Imaginea articolului Djohar Ţarnaev ar putea deveni al patrulea deţinut executat la nivel federal în SUA, în 40 de ani

Djohar Ţarnaev ar putea deveni al patrulea deţinut executat la nivel federal în SUA, în 40 de ani

Condamnările la moarte sunt "extrem de rare" la nivel federal, iar administraţia americană nu cere pedeapsa capitală decât în cazul unei "infracţiuni neobişnuite", explică pentru AFP Richard Dieter, directorul DPIC.

Doar trei bărbaţi au fost executaţi astfel de la restabilirea pedepsei cu moartea în Statele Unite, în 1976. În această perioadă, 1.328 de condamnaţi au fost executaţi după ce au fost declaraţi vinovaţi de un stat american. Alte 59 de persoane sunt în prezent deţinute în culoarul morţii federal, în Indiana, faţă de 3.100 în închisorile statale, potrivit bazei de date a DPIC.

Cazul cel mai celebru este cel al lui Timothy McVeigh, executat la 11 iunie 2001, printr-o injecţie letală, la vârsta de 33 de ani, pentru atentatul din Oklahoma City, soldat cu 168 de morţi în 1995.

A urmat la scurt timp executarea lui Juan Garza la 19 iunie 2001, pentru uciderea a trei hispanici în cadrul traficului de droguri din Texas, apoi cea a unui fost combatant în războiul din Golf, Louis Jones, la 18 martie 2003, pentru violarea şi uciderea unei femei militar în Texas.

Cei trei bărbaţi au fost executaţi în camera morţii federale, instalată în Terre Haute, în Indiana. În cazul în care Djohar Ţarnaev va fi condamnat şi executat, "este aproape sigur că acest lucru se va întâmpla în Indiana", a adăugat Dieter. Judecătorul poate să aleagă un alt stat pentru execuţie, deoarece Massachussetts, unde a avut loc dublul atentat din Boston, a abolit pedeapsa capitală.

Dar în alte cazuri "deosebit de îngrozitoare", administraţia americană nu a cerut pedeapsa capitală, cum ar fi Ted Kaczynski alias "Unabomber" (trei morţi şi 23 de răniţi) sau Eric Rudolph (doi morţi şi 150 de răniţi la Jocurile Olimpice de la Atlanta), amândoi condamnaţi la închisoare pe viaţă.

Decizia de a cere pedeapsa cu moartea la nivel federal îi revine secretarului Justiţiei, Eric Holder, la recomandarea unui comitet format din apărare şi procurori federali, ceea ce se va întâmpla abia peste "câteva săptămâni, poate chiar luni", a adăugat Dieter.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici