Doi bărbaţi, arestaţi în Kosovo, suspectaţi de legături cu reţeaua teroristă Stat Islamic

Poliţia din Kosovo a anunţat, miercuri, că a arestat doi bărbaţi suspectaţi că ar fi recrutat militanţi pentru reţeaua teroristă Stat Islamic care să lupte în Irak şi Siria şi că ar fi finanţat membrii organizaţiei, informează agenţia de presă Reuters.

234 afișări
Imaginea articolului Doi bărbaţi, arestaţi în Kosovo, suspectaţi de legături cu reţeaua teroristă Stat Islamic

Doi bărbaţi, arestaţi în Kosovo, suspectaţi de legături cu reţeaua teroristă Stat Islamic (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Potrivit unui reporter Reuters, poliţia antitero a înconjurat o clădire de afaceri din centrul capitalei Priştina miercuri dimineaţă, de unde ofiţerii transportau computere.

Unul dintre suspecţi, identificat cu iniţialele F.R., ar fi finanţat mulţi tineri kosovari pentru a deveni luptători ai reţelei teroriste Stat Islamic, se arată în comunicatul poliţiei kosovare.

"Suspectul s-a folosit de afacerea sa în mod repetat pentru a oferi ajutor financiar şi logistic persoanelor implicate în recrutarea de militanţi terorişti şi celor care au plecat (să lupte) în zone de conflict", precizează comunicatul poliţiei kosovare.

"Un număr dintre ei, printre care şi angajaţi ai afacerii sale, figurează drept decedaţi în zonele de conflict", a adăugat poliţia.

În 2014, autorităţile kosovare au închis o moschee care nu avea autorizaţie de funcţionare, aflată în aceeaşi zonă rezidenţială de afaceri, locaş în care s-ar fi practicat islamul radicalizat, potrivit autorităţilor.

Circa 90% dintre kosovari sunt musulmani care practică un islam secular, moderat.

După un raid efectuat, marţi, într-o casă din Prizren, la 80 de kilometri de Priştina, poliţiştii au arestat o altă persoană acuzată că ar fi finanţat doi presupuşi luptători ai reţelei Stat Islamic care au fost arestaţi în decembrie înainte de a părăsi Kosovo.

Potrivit poliţiei, circa 300 de kosovari s-au alăturat reţelei teroriste Stat Islamic şi peste 50 au murit. Mai mult de 100 de persoane au fost arestate sau sunt cercetate pentru că ar fi recrutat militanţi SI sau ar fi luptat în Siria şi Irak pentru respectiva organizaţie teroristă.

Săptămâna trecută, un tribunal din Kosovo a condamnat la trei ani de închisoare un bărbat pentru că s-a alăturat reţelei Stat Islamic.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici