Muzica, instrument de luptă împotriva ISIS: Povestea unui dirijor care cântă în locurile unde au loc atentate ale Statului Islamic - VIDEO

Karim Wasfi este dirijorul Simfoniei Naţionale din Irak şi a ajuns în atenţia presei internaţionale, după un gest pe care acesta l-a făcut la locul unui atentat marca Stat Islamic, informează CNN.

831 afișări
Imaginea articolului Muzica, instrument de luptă împotriva ISIS: Povestea unui dirijor care cântă în locurile unde au loc atentate ale Statului Islamic - VIDEO

Povestea dirijorului Simfoniei Naţionale din Irak care a cântat la locul unei explozii cu bombă al grupării Statului Islamic - VIDEO (Imagine: Captura Video)

Un atac cu bombă produs într-o piaţă din Bagdad s-a soldat cu moartea a 10 persoane şi cu rănirea altor 27, atentatul fiind revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic. 

La numai câteva ore după producerea catastrofei, dirijorul a ales să cânte la violoncel chiar printre dărâmături şi ruine. Karim Wasfi s-a aşezat printre rămăşiţele clădirilor afectate de atentatul ISIS şi a început să cânte arii din Beethoven.

Gestul său a impresionat oamenii care treceau prin zonă. Localnicii s-au oprit pentru câteva minute ca să rezoneze cu muzica dirijorului şi să filmeze emoţionantul moment. 

Un video ce a surprins  evenimentul a fost postat pe paginile de socializare şi a devenit viral în scurt timp. Cel care a postat filmul era chiar un bun prieten al dirijorului, pe nume Ammar al-Shahbander. 

La câteva săptămâni după acest eveniment, Ammar şi-a pierdut viaţa în urma unui alt atentat cu bombă al grupării teroriste. După aflarea veştii, dirijorul s-a îmbrăcat complet în alb şi s-a dus să cânte din nou, de data aceasta la locul tragediei unde îşi pierduse viaţa cel mai bun prieten al său.

Gestul dirijorului s-a transformat într-o campanie împotriva teroriştilor jihadişti, membrii ai grupării Stat Islamic.

Într-un scurt interviu acordat jurnaliştilor, dirijorul şi-a justificat gestul: "Am încercat să creez o balanţă între frumuseţe şi urâţenie, să arăt că încă există acte de bunătate, artă, creativitate. A fost un act total opus celui de a detona o bombă. Am simţit pe viu emoţia celor din jur, soldaţii au început să plângă, s-au simţit vii, s-au îmbrăţişat şi cred că după mult timp, s-au simţit umani".

Karim doreşte ca prin gestul său să aducă alinare în faţa disperării în care trăiesc zilnic semenii săi lipsiţi de apărare în faţa atentatelor teroriste. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici