Doi miniştri iranieni, părăsesc Guvernul după ce l-au criticat pe Ahmadinejad

Tensiunile au persistat duminică în Iran, după ce doi miniştri care l-au criticat pe preşedintele Mahmoud Ahmadinejad au părăsit Guvernul, unul fiind demis, iar celălalt prezentându-şi demisia.

18 afișări
Imaginea articolului Doi miniştri iranieni, părăsesc Guvernul după ce l-au criticat pe Ahmadinejad

Esfandiar Rahim Mashaie (S) şi preşedintele Mahmoud Ahmadinejad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un oficial din cadrul cancelariei preşedintelui, citat de agenţia oficială Irna, a confirmat demiterea ministrului Informaţiilor, Gholam Hossein Mohseni Ejeie. Acesta a dezminţit în schimb demiterea altor miniştri.

Site-ul televiziunii de stat, dar şi agenţiile Mehr şi Fars, au anunţat că patru membri ai Guvernului - Mohseni Ejeie, ministrul Culturii, Mohammad Hossein Safar Harandi, dar şi cel al Muncii şi al Sănătăţii - au fost destituiţi.

Potrivit agenţiei Mehr, care citează "o sursă bine informată", Mohseni Ejeie "a fost demis din funcţie ca urmare a unui afront verbal din cadrul unei şedinţe de Guvern de miercuri pe tema numirii lui Esfandiar Rahim Mashaie în postul de prim-vicepreşedinte". Un ministru interimar a fost deja numit, a precizat agenţia.

Ulterior, Fars a publicat fragmente din scrisoarea de demisie trimisă duminică preşedintelui de către Safar Harandi.

"Din păcate, din cauza anunţurilor recente (referitoare la demiterea sa apărute în presă) care relevă fragilitatea acestui Guvern pe care-l respect, nu mă mai consider ministru al Culturii", a precizat el.

Safar Harandi, fost redactor-şef al cotidianului ultraconservator Kahyan, a criticat de asemenea desemnarea lui Rahim Mashaie, un apropiat al preşedintelui.

Nominalizarea sa, anunţată la 17 iulie, a generat proteste în rândul conservatorilor şi al liderilor religioşi. Aceştia nu au trecut cu vederea o modificare a retoricii regimului când a afirmat în iulie 2008 că Iranul este "prietenul poporului american şi al poporului israelian".

Rahim Mashaie a renunţat sâmbătă, în cele din urmă, la funcţia sa. Însă preşedintele ultraconservator este în continuare criticat deoarece nu s-a supus liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care i-a ordonat "anularea" desemnării acestuia.

Această demisie are loc după ce Ahmadinejad urmează să-şi depună jurământul la 5 august în faţa Parlamentului, potrivit deputatului Hamid Reza Haji Babaie, membru al preşedinţiei Parlamentului. Prezentarea Guvernului şi aprobarea sa de către deputaţi se va produce ulterior.

Polemica referitoare la Rahim Mashaie a trecut pe al doilea plan mişcările de protest faţă de realegerea la 12 iunie a lui Mahmoud Ahmadinejad. Duminică, liderii opoziţiei, Mir Hossein Moussavi şi Mehdi Karoubi, au cerut autorizaţie pentru organizarea unei ceremonii, joi, la Teheran, în memoria persoanelor ucise în timpul manifestaţiilor.

Potrivit unui bilanţ oficial, cel puţin 20 de persoane au fost ucise pe durata protestelor violente care au izbucnit după scrutinul prezidenţial contestat. Autorităţile au interzis adunările în toată ţara, interdicţia fiind încălcată în repetate rânduri. Presa a anunţat duminică moartea, în timpul detenţiei, a unui al doilea protestatar.

Fostul preşedintele iranian Akbar Hachemi Rafsandjani, care l-a sprijinit pe Moussavi în timpul campaniei, a dezminţit duminică orice demers de "luptă pentru Putere" cu ayatollahul Ali Khamenei. Rafsandjani, care a condus două instituţii importante ale regimului, a precizat că îşi menţine "speranţa în capacitatea Ghidului suprem (...) pentru soluţionarea problemelor actuale", potrivit agenţiei Mehr.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici