Dominique Strauss-Kahn a părăsit închisoarea şi se află în arest la domiciliu. Vezi în ce situaţii poate ieşi din apartament

Fostul director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) Dominique Strauss-Kahn, acuzat de infracţiuni de natură sexuală, a ajunst vineri seara în clădirea din Manhattan în care va locui temporar sub supraveghere constantă, după ce a părăsit închisoarea Rikers Island.

742 afișări
Imaginea articolului Dominique Strauss-Kahn a părăsit închisoarea şi se află în arest la domiciliu. Vezi în ce situaţii poate ieşi din apartament

Dominique Strauss-Kahn a părăsit închisoarea şi se află în arest la domiciliu. Vezi în ce situaţii poate ieşi din apartament (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sosirea fostului ministru francez de Finanţe în această clădire situată la sud de Broadway, în apropiere de Ground Zero, zona în care se înălţau înainte de 11 septembrie turnurile gemene, a fost confirmată de poliţie pentru AFP.

"Este aici", a declarat un ofiţer de poliţie sub acoperirea anonimatului, în timp ce colegii săi înălţau baricade metalice pentru a menţine jurnaliştii la distanţă.

"Nu îmi place acest lucru (că el este aici). Mi se pare înspăimântător", a declarat o femeie, Gemma Harding, în faţa reşedinţei lui Strauss-Kahn.

Dominique Strauss-Kahn a ieşit din închisoare după ce un judecător newyorkez a aprobat toate documentele care fixează condiţiile ce însoţesc eliberarea sa.

Mai multe adrese au fost indicate succesiv pentru clădirea în care va locui temporar fostul director al Fondului Monetar Internaţional, acuzat de infracţiuni de natură sexuală împotriva unei cameriste.

Strauss-Kahn urma să se instaleze într-un apartament pe strada 65 din Manhattan, dar locul a fost schimbat din cauza "invaziei" jurnaliştilor, care deranjau vecinii, a declarat vineri avocatul acestuia, William Taylor.

Bărbatul în vârstă de 62 de ani va rămâne "câteva zile", potrivit judecătorului Michael Obus de la Curtea Supremă din New York, în această reşedinţă din apropiere de Ground Zero, aparţinând, potrivit presei locale, companiei Stroz Friedberg care asigură supravegherea sa la domiciliu.

El nu va putea ieşi din această reşedinţă temporară decât în caz de forţă majoră.

Strauss-Kahn va părăsi apoi acest apartament pentru un altul permanent, din care va putea ieşi pentru motive specifice - audieri, întâlniri cu avocaţii, vizite la medic sau la sinagogă - dacă solicită acest lucru cu cel puţin şase ore înainte, a declarat justiţia newyorkeză. El nu va putea ieşi între orele 22.00 şi 06.00.

Judecătorul Michael Obus a semnat în cursul după-amiezii de vineri ordonanţa de eliberare a lui Dominique Strauss-Kahn, deţinut de luni la închisoarea din Rikers Island, după ce avocaţii şi garantul său judiciar au predat cauţiunea de un milion de dolari, precum şi granţia de cinci milioane.

Fostul director al FMI este acuzat de agresiune sexuală şi tentativă de viol la 14 mai împotriva unei cameriste dun Guineea, în vârstă de 32 de ani la hotelul Sofitel din Manhattan.

Justiţia a autorizat, joi, eliberarea sa dacă vor fi întrunite toate condiţiile. În afară de cauţiune şi garanţie, acesta trebuia să dovedească faptul că va locui într-o reşedinţă din Manhattan sub supraveghere 24 de ore din 24.

Următoarea convocare a lui Strauss-Kahn în faţa justiţiei a fost fixată pentru 6 iunie. În cadrul acestei audieri, el va pleda vinovat sau nevinovat pentru şapte capete de acuzare formulate împotriva lui.

Dacă pledează vinovat, nu va exista un proces, ci o condamnare la mai mulţi ani de închisoare, numărul urmând să fie negociat cu judecătorul. Dacă pledează nevinovat, aşa cum i-au sugerat avocaţii, va avea loc un proces.

În Franţa, scriitoarea şi jurnalista Tristane Banon, care afirmă că a fost agresată sexual în 2002 de Dominique Strauss-Kahn, a renunţat să îl urmărească în justiţie şi nu va merge să depună mărturie împotriva lui în Statele Unite.

Ea a anunţat, prin intermediul avocatului său, David Koubbi, că îşi rezervă "pentru mai târziu" decizia de a depune plângere. În orice caz, eventualele fapte din 2002 vor fi prescrise în 2012.

În acest timp, speculaţiile continuă cu privire la succesiunea lui Strauss-Kahn la conducerea FMI. Potrivit unei surse europene, franţuzoaica Christine Lagarde este "aproape desemnată" drept candidat al Uniunii Europene.

FMI a anunţat vineri că va deschide luni procesul de înregistrare a candidaturilor pentru postul de director general ce urmează să se încheie la 10 iunie şi că îşi fixează ca "obiectiv" desemnarea acestuia "până la 30 iunie".

În privinţa parcursului intern al lui Dominique Strauss-Kahn, favorit în sondajele de opinie pentru alegerile prezidenţiale franceze, el însuşi va trebui să spună "dacă poate sau nu poate fi candidat la primarele PS" (Partidului Socialist), potrivit lui François Hollande, el însuşi candidat la primare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici