Dominique Strauss-Kahn l-ar învinge pe Sarkozy în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, ar câştiga alegerile prezidenţiale din Franţa cu 29 la sută din voturi, dacă scrutinul ar avea loc astăzi, şi l-a învinge pe preşedintele în exerciţiu, Nicolas Sarkozy, în al doilea tur, potrivit unui sondaj de opinie publicat marţi.

13 afișări
Imaginea articolului Dominique Strauss-Kahn l-ar învinge pe Sarkozy în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

Dominique Strauss-Kahn l-ar învinge pe Sarkozy în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În primul tur de scrutin, Strauss-Kahn l-ar devansa cu două puncte pe Nicolas Sarkozy (27 la sută), care s-ar clasa totuşi în faţa celorlalte personalităţi socialiste propuse, cum ar fi Martine Aubry (22 la sută), François Hollande sau Ségolène Royal (18 la sută), potrivit acestui sondaj realizat de Ifop pentru săptămânalul Paris Match.

Această anchetă pune în lumină reportarea de voturi nefavorabilă lui Nicolas Sarkozy între cele două tururi de scrutin. Acesta ar pierde alegerile în faţa directorului FMI (59 la 41), dar şi în faţa lui Aubry (48 la 52) sau a lui Hollande (47 la 53). El ar obţine un scor egal cu Royal (50 la 50), rivala sa la scrutinul din 2007.

Un alt sondaj, al institutului TNS-Sofres, publicat la sfârşitul lui august, îl prezenta deja pe Strauss-Kahn drept învingător în faţa lui Nicolas Sarkozy în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, cu acelaşi scor (59 la sută faţă de 41 la sută).

Strauss-Kahn, în vârstă de 61 de ani, al cărui mandat la FMI se încheie în 2012, s-a declarat recent "impresionat" de sondajele care îi sunt favorabile dar fără a se pronunţa în legătură cu o eventuală candidatură la prezidenţiale.

"Rezultatele privind al doilea tur confirmă (...) rezerva mică de voturi de care se bucură dreapta republicană", rezumă Frédéric Dabi, de la Ifop. "Nicolas Sarkozy nu pare în măsură în prezent să obţină suficiente voturi din tabăra de centru", subliniază el.

În afară de Nicolas Sarkozy şi candidatul socialist, singura personalitate care ar depăşi 10 la sută din voturi este Marine Le Pen (Frontul Naţional).

Alegerile prezidenţiale vor avea loc în Franţa în primăvara lui 2012.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici