Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris - surse / Trump va face peste câteva zile anunţul

Donald Trump, preşedintele SUA, a decis retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris, au anunţat miercuri surse oficiale americane, fără a oferi detalii. UPDATE: Trump a declarat că va face peste câteva zile anunţul privind decizia în cazul Acordului.

4749 afișări
Imaginea articolului Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris - surse / Trump va face peste câteva zile anunţul

Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul climatic - surse

UPDATE 17:53 Donald Trump va face peste câteva zile anunţul privind Acordul climatic

Donald Trump, preşedintele SUA, a declarat miercuri că va face peste câteva zile anunţul privind decizia în cazul Acordului climatic de la Paris.

"Voi anunţa decizia mea privind Acordul de la Paris în următoarele zile. Să facem America din nou măreaţă!", a transmis Donald Trump prin Twitter.

Potrivit unor surse oficiale americane, Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris.

Doi oficiali americani care au cunoştinţă despre decizie au declarat pentru site-ul de ştiri Axios.com că detaliile aplicării măsurii vor fi stabilite de o comisie specială din care face parte inclusiv Scott Pruitt, administratorul Agenţiei SUA pentru Protecţia Mediului înconjurător (EPA).

Comisia va stabili dacă va iniţia o retragere formală totală din Acordul de la Paris, care ar dura trei ani, sau din Tratatul general climatic al ONU, care ar produce efecte mai rapide, dar mai extreme.

Retragerea din Acordul climatic de la Paris (semnat în decembrie 2015 şi intrat în vigoare în noiembrie 2016) constituie o nouă decizie a preşedintelui Donald Trump în sensul distanţării de politicile Administraţiei Barack Obama. În afară de Statele Unite, alte ţări care nu aplică Acordul de la Paris sunt Nicaragua şi Siria.

La summitul G7, Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie, Japonia şi Canada au reiterat "angajamentul puternic" în sensul aplicării rapide a măsurilor pentru combaterea încălzirii climatice stabilite prin Acordul de la Paris. Însă preşedintele SUA, Donald Trump, a refuzat să asume această responsabilitate.

Donald Trump a scris săptămâna trecută, pe Twitter, la finalul summit-ului G7 că "voi lua decizia finală asupra Acordului de la Paris săptămâna ce vine".

"Întreaga discuţie despre climă a fost foarte dificilă, dacă nu chiar nesatisfăcătoare. Nu există indicii dacă SUA vor rămâne sau nu în cadrul Acordului de la Paris", a declarat Angela Merkel, în urma summitului din Italia.

Preşedintele american le-ar fi mărturisit "confidenţilor" săi, inclusiv lui Scot Pruitt, preşedintele Agenţiei pentru Protecţia Mediului, că plănuieşte să retragă SUA din acest acord.

Anterior, Donald Trump a declarat că nu crede în schimbările climatice realizate de om şi a promis să "anuleze" Acordul climatic de la Paris, pe care îl consideră dăunător afacerilor americane.

Trump nu poate anula însă acordul, dar poate genera efecte în rândul celor 193 de ţări participante dacă retrage Statele Unite din înţelegerea de la Paris. Decizia ar pune sub semnul îndoielii planul COP 21 de a reduce din emisia gazelor cu efect de seră.

Într-un mesaj, luna aceasta, adresat cercetătorilor americani, antreprenorilor şi inginerilor care lucrează în domeniul încălzirii globale, preşedintele Emmanuel Macron i-a invitat pe aceştia să vină în Franţa şi să se alăture oamenilor de ştiinţă francezi şi europeni pentru a lucra pe tema încălzirii globale, pentru că în această ţară sunt bineveniţi.

"Ştiu că noul vostru preşedinte a decis să pună în pericol bugetele şi iniţiativele voastre, pentru că este extrem de sceptic cu privire la subiectul încălzirii globale. Eu nu am niciun dubiu cu privire la încălzirea globală şi despre cât de dedicaţi trebuie să fim cu privire la această problemă. Vă rog, veniţi în Franţa, sunteţi bineveniţi, este naţiunea voastră. Ne place inovaţia, vrem oameni inovativi, vrem oameni care să lucreze pe încălzirea globală. Franţa este naţiunea voastră", a conchis Macron.

Oamenii de ştiinţă trag semnalul de alarmă. Ce se va întâmpla cu Pământul după ce Trump va retrage SUA din acordul climatic de la Paris

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici