Dramă psihologică, pericol de violenţe naţionaliste. Cum comentează presa europeană decizia Greciei de a renunţa la referendum

Presa europeană comentează decizia Guvernului grec de renunţare la ideea referendumului pe tema planului european de susţinere financiară, informează site-ul Deutsche Welle.

2576 afișări
Imaginea articolului Dramă psihologică, pericol de violenţe naţionaliste. Cum comentează presa europeană decizia Greciei de a renunţa la referendum

Dramă psihologică, pericol de violenţe naţionaliste. Cum comentează presa europeană decizia Greciei de a renunţa la referendum (Imagine: Shutterstock)

"Papandreou renunţă la referendum!", notează publicaţia germană Die Welt, preconizând formarea unui guvern de uniune naţională.

Subliniind că "în Grecia există întotdeuna pericolul violenţelor naţionaliste", ziarul Le Monde consideră că ideea unui referendum reprezenta o tentativă de "înăbuşire în faşă" a oricărei derive totalitariste.

"Drama psihologică" legată de referendumul din Grecia a conferit consistenţă "ipotezei unei ieşiri a Greciei din zona euro, amplificând sentimentul unei mari urgenţe", subliniază, la rândul său, cotidianul Le Figaro.

"Italia şi Spania ar fi următoarele victime, iar sistemul bancar european nu ar supravieţui acestei încercări. De aici, presiunile enorme exercitate asupra premierului italian, Silvio Berlusconi, la Cannes, pentru adoptarea planului de austeritate", explică Le Figaro.

"Un singur personaj ar putea să îl oblige pe Berlusconi să acţioneze, iar acesta este Mario Draghi, noul preşedinte al Băncii Centrale Europene, care ar putea refuza achiziţionarea de titluri de obligaţiuni italiene forţând Guvernul italian să aplice reforme", scrie Suddeutsche Zeitung.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici