Epidemie de rujeolă în Samoa. Ţara a declarat stare de urgenţă

Autorităţile din Samoa au decis declararea stării de urgenţă la nivel naţional după ce 53 de persoane, majoritatea copii, au murit din cauza epidemiei de rujeolă care afectează această ţară, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

191 afișări
Imaginea articolului Epidemie de rujeolă în Samoa. Ţara a declarat stare de urgenţă

Samoa a declarat stare de urgenţă din cauza epidemiei de rujeolă

Şcolile din Samoa au fost închise, iar transporturile vor fi restricţionate în urma deciziei autorităţilor.

Această boală contagioasă afectează toate statele lumii, însă răspândirea sa în Samoa a fost facilitată de rata extrem de scăzută a vaccinării în această ţară. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), rata vaccinării în Samoa este de numai 31%.

Potrivit datelor puse la dispoziţie de Guvern, în doar două săptămâni, numărul deceselor provocate de rujeolă a crescut de peste zece ori. În prezent sunt înregistrate peste 3.700 de cazuri de rujeolă, un număr foarte mare, raportat la populaţia totală a ţării, care nu depăşeşte 200.000 de persoane.

„Toate şcolile noastre sunt închise, examenele naţionale au fost amânate”, a declarat reverendul Vavatau Taufao, un lider religios local. „Încă se desfăşoară servicii religioase, dar dacă situaţia se va înrăutăţi, vom fi nevoiţi să închidem şi bisericile, iar Crăciunul este aproape”, a declarat acesta.

Guvernul a mai informat că marea majoritate a celor decedaţi erau copii, 48 dintre cele 53 de decese fiind înregistrate la copii sub patru ani.

Cu toate că autorităţile au desfăşurat ample campanii de vaccinare în ultimele săptămâni, numărul deceselor a crescut într-un ritm foarte rapid.

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat că ţara sa va trimite doze suplimentare de vaccin, dar şi zeci de medici către Samoa, pentru a ajuta la combaterea epidemiei.

OMS a avertizat în octombrie în legătură cu extinderea epidemiilor de rujeolă în mai multe regiuni ale lumii, în condiţiile în care numărul de cazuri înregistrate la nivel global a crescut cu 300% în primele trei luni ale acestui an. Astfel, numărul de cazuri de rujeolă este la cel mai ridicat nivel din 2006 şi până în prezent, potrivit OMS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici