Erdogan respinge vehement critici ale lui Obama, situaţie ce reflectă tensiuni între Turcia şi SUA

Preşedintele SUA, Barack Obama, a criticat presupuse încălcări ale libertăţii presei în Turcia, atrăgând reacţia dură a omologului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a denunţat declaraţii făcute "prin spatele" său care s-ar înscrie în eforturi de "divizare" a Turciei, pe fondul unei crize bilaterale.

6662 afișări
Imaginea articolului Erdogan respinge vehement critici ale lui Obama, situaţie ce reflectă tensiuni între Turcia şi SUA

Erdogan respinge vehement critici ale lui Obama, situaţie ce reflectă tensiuni între Turcia şi SUA (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

După ce s-a întâlnit vineri cu Recep Tayyip Erdogan la Washington, Barack Obama a denunţat încălcări ale libertăţii presei în Turcia. Liderul de la Casa Albă pare să se refere la cazul notoriu al unor jurnalişti turci - Can Dundar şi Erdem Gul -, care riscă să fie condamnaţi la detenţie pe viaţă pentru că au dezvăluit imagini ce ar surprinde aprovizionarea cu arme de către serviciile secrete turce a insurgenţilor sirieni.

Criticile preşedintelui american au atras reacţia vehementă a lui Recep Tayyip Erdogan.

"Am auzit cu întristare declaraţii făcute prin spatele meu. În cursul discuţiilor pe care le-am avut cu Obama, nu au existat referiri la aceste probleme", a afirmat Erdogan, citat de ziarul Hurriyet, la revenirea din Statele Unite.

"Jignirile şi ameninţările nu pot fi considerate libertate a presei sau critici", a adăugat liderul islamisto-conservator de la Ankara.

"Criticile la adresa Turciei au scopul de a diviza, de a dezmembra şi, dacă ar fi posibil, de a înghiţi Turcia. Cineva de sus îşi face jocurile pe seama Turciei", a afirmat Erdogan.

Este posibil ca Recep Erdogan să fi făcut o aluzie la situaţia principalului său adversar politic - clericul musulman Fethullah Gülen -, un fost aliat, lider al Mişcării Gülen (Hizmet), stabilit în statul american Pennsylvania după ce a căzut în dizgraţie. Gulen este acuzat că se află în spatele opoziţiei din Turcia, iar Erdogan probabil consideră că rivalul său politic se bucură de susţinerea Washingtonului. În plus, liderul autoritarist de la Ankara este nemulţumit că Statele Unite oferă susţinere miliţiilor kurde din Siria şi Irak, în contextul conflictului dintre Ankara şi mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici