Europa are talent. CE lansează mecanismul de stimulare a talentelor

Comisia Europeană a anunţat lansarea unui mecanism de stimulare a talentelor, care va sprijini regiunile afectate de declinul accelerat al populaţiei în vârstă de muncă.

163 afișări
Imaginea articolului Europa are talent. CE lansează mecanismul de stimulare a talentelor

Potrivit unui comunicat al CE, acest mecanism este necesar mai ales în regiunile afectate de scăderea forţei de muncă şi de ponderea scăzută a persoanelor cu studii superioare, precum şi în regiunile afectate de plecarea tinerilor.

„Dacă nu va fi abordată, această tranziţie va genera disparităţi teritoriale noi şi în creştere pe măsură ce regiunile îmbătrânesc şi rămân în urmă în ceea ce priveşte numărul şi competenţele forţei lor de muncă. Aceasta poate schimba peisajele demografice ale Europei, împiedicând rezilienţa şi competitivitatea UE”, se arată în comunicat.

Mecanismul de stimulare a talentelor va sprijini regiunile UE afectate de declinul accelerat al populaţiei în vârstă de muncă să formeze, să păstreze şi să atragă persoanele, aptitudinile şi competenţele necesare pentru a aborda impactul tranziţiei demografice.

Aceasta este prima iniţiativă-cheie din 2023 care contribuie la Anul european al competenţelor, care urmăreşte să dea un nou impuls iniţiativelor de recalificare şi perfecţionare.

De asemenea, Comisia a publicat marţi şi raportul său din 2023 privind impactul schimbărilor demografice. Potrivit acestuia, pentru a asigura prosperitatea şi bunăstarea viitoare în UE, este esenţială abordarea provocărilor generate de tranziţia demografică. Printre aceste provocări se numără îmbătrânirea, precum şi scăderea populaţiei în general şi scăderea populaţiei în vârstă de muncă, dar şi creşterea disparităţilor teritoriale, inclusiv decalajul tot mai accentuat dintre zonele urbane şi cele rurale.

CE notează că statele membre se confruntă cu un declin puternic al populaţiei lor în vârstă de muncă. Acest segment de populaţie a scăzut cu 3,5 milioane de persoane între 2015 şi 2020 şi se preconizează că va scădea cu încă 35 milioane de persoane până în 2050.

82 de regiuni din 16 state membre (reprezentând aproape 30 % din populaţia UE) sunt grav afectate de această scădere a populaţiei în vârstă de muncă, de o proporţie scăzută a absolvenţilor de studii superioare sau de o mobilitate negativă a populaţiei lor cu vârste cuprinse între 15 şi 39 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ce,
talent,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici