Europa de Est sprijină menţinerea livrărilor de electricitate în Ucraina. România are un rol important

  • În Lituania, un transformator electric gigantic, dezafectat, construit în 1980 în actuala Ucraină, a fost curăţat de praf şi pregătit pentru expediere.
  • Acesta va călători pe mare spre România şi apoi înapoi în Ucraina, posibil în următoarele săptămâni, scrie Reuters.
347 afișări
Imaginea articolului Europa de Est sprijină menţinerea livrărilor de electricitate în Ucraina. România are un rol important

Rokas Masiulis, şeful reţelei electrice din Lituania, a declarat că firma sa caută în depozite orice altceva de care Ucraina ar putea avea nevoie pentru a repara daunele provocate sistemului său de electricitate de atacurile repetate cu rachete ruseşti.

"Ucrainenii spun că nu au nimic împotrivă să primească orice, inclusiv lucruri care nu funcţionează sau care sunt stricate, deoarece pot repara singuri echipamentele", a declarat el pentru Reuters.

În timp ce Occidentul se grăbeşte să refacă stocurile de arme şi muniţii ale Kievului, ţările din Europa şi nu numai se întrec, de asemenea, în a furniza echipamente şi generatoare diesel necesare pentru a ilumina şi încălzi ţara în timpul iernii.

Ucraina oferit ţărilor europene o listă cu aproximativ 10.000 de articole de care are nevoie urgentă pentru a menţine energia.

Foştii membri ai Uniunii Sovietice şi ai fostului bloc comunist au un rol important de jucat, având în vedere proximitatea lor şi faptul că unele reţele din regiune au încă echipament compatibil cu cel al Ucrainei.

Masiulis a declarat că cea mai mare nevoie este de autotransformatoare, precum cel destinat Ucrainei. În valoare de aproximativ 2 milioane de euro, acesta cântăreşte aproape 200 de tone şi a fost nevoie de două săptămâni pentru a fi eliberat de piesele detaşabile şi golit de ulei pentru transport.

"Suntem în curs de îmbunătăţire a reţelei noastre şi tot ceea ce schimbăm trimitem în Ucraina", a spus el. Letonia, vecina de nord a Lituaniei şi care a făcut şi ea parte din Uniunea Sovietică, a declarat că trimite cinci transformatoare mari în Ucraina, dintre care două sunt gata curând.

De la începutul lunii octombrie, forţele ruseşti au vizat infrastructura energetică a Ucrainei, provocând pene de curent şi forţând milioane de oameni să îndure temperaturi sub zero grade, cu încălzire redusă sau fără.

Organisme regionale europene şi ţări precum Azerbaidjan, Franţa, Letonia, Lituania şi Polonia, precum şi companii individuale au trimis deja mii de echipamente în Ucraina.

"Căutăm în toată lumea echipamente de înlocuire a celor distruse în timpul atacurilor", a declarat la începutul lunii decembrie Yaroslav Demchenkov, ministrul adjunct al energiei din Ucraina.

Ucraina a reuşit să evite un "colaps total" al sistemului de distribuţie a energiei electrice, a spus el, dar întreruperile sunt semnificative. Aproximativ 80% din regiunea Kiev a rămas fără electricitate timp de două zile în această săptămână, în urma atacurilor cu rachete şi drone ruseşti.

Estimarea valorii totale a sprijinului este imposibilă, având în vedere natura fragmentată şi grăbită a răspunsului, dar au fost livrate transformatoare şi generatoare în valoare de zeci, dacă nu sute de milioane de dolari.

Printre provocări se numără găsirea echipamentelor potrivite pentru a corespunde nevoilor Ucrainei. Ca fost membru al Uniunii Sovietice, sistemul său energetic nu este întotdeauna compatibil cu cel al altor ţări, inclusiv cu vecinii.

Oferta de generatoare nu poate corespunde cererii, au declarat oficialii companiei, mai ales că unele dintre cele mai necesare livrări pot dura luni de zile.

"Din nefericire, transformatoarele de înaltă tensiune, de care avem cea mai mare nevoie, nu sunt încă disponibile", a declarat miercuri Oleksandr Kharchenko, director la Centrul de Cercetare a Industriei Energetice cu sediul la Kiev, la televiziunea de stat ucraineană.

El a precizat că există câteva în lume care ar putea fi expediate, dar se aşteaptă ca acestea să ajungă cel mai devreme în februarie.

Operatorul reţelei de transport din Lituania a trimis deja sute de transformatoare mai mici, iar reţeaua de gaze a furnizat piese de schimb Ucrainei.

Compania poloneză de utilităţi controlată de stat Tauron a declarat săptămâna trecută că a trimis 21 de kilometri de sârmă, nouă tamburi, 129 de izolatori, 39 de transformatoare şi 11 întrerupătoare aeriene.

Unele livrări sunt un răspuns la solicitările ucrainenilor, în timp ce firmele private de acolo comandă provizii alternative pentru a menţine afacerile în funcţiune.

Jerzy Kowalik, directorul comercial al producătorului polonez de generatoare de energie EPS System, a declarat că firma primeşte multe comenzi din Ucraina, unele pentru zeci de unităţi mari deodată.

"Există o problemă cu disponibilitatea motoarelor pe care le folosim, pe fondul unui boom global pentru generatoare alimentat de criza energetică", a declarat Kowalik. Firma sa de aproximativ 100 de angajaţi nu poate satisface cererea şi refuză unele cereri din Ucraina.

Volodymyr Kudrystski, preşedintele consiliului de administraţie al operatorului de reţea ucrainean Ukrenergo, a declarat că procurarea transformatoarelor necesare de urgenţă a fost complicată de faptul că liniile de transport de energie electrică standard din Ucraina sunt de 750 kilovolţi şi 330 kV. Cele din Polonia vecină, de exemplu, sunt de 400 kV şi 220 kV.

Echipamentele de conectare sunt, de asemenea, cruciale, deoarece aproximativ 70 de echipe de reparaţii Ukrenergo, adică aproximativ 1.000 de persoane, lucrează non-stop pentru a restabili energia electrică şi au fost angajaţi subcontractori.

În orele de vârf, Ucraina consumă aproximativ 16 Gigawaţi de energie electrică. Poate importa până la 10% din această cantitate din sistemele vecine, dar liniile care o leagă de Polonia au fost avariate în recentele atacuri înainte de a fi restabilite, iar România este doar o sursă marginală până în prezent.

Asta înseamnă că Ucraina se bazează pe propriile rezerve de echipamente, acumulate în anticiparea unei posibile invazii şi care au fost trimise din străinătate.

Premierul Denys Shmyhal a declarat luna aceasta că 500.000 de generatoare mai mici au fost importate de către întreprinderile ucrainene, dar că ţara are nevoie de 17.000 de unităţi generatoare mari sau industriale pentru a trece peste iarnă.

Acestea erau deosebit de importante pentru infrastructura critică, cum ar fi spitalele şi staţiile de pompare a apei.

Unul dintre organismele care supraveghează sprijinul energetic în Europa este Secretariatul Comunităţii Energetice, un grup internaţional înfiinţat de Uniunea Europeană şi de opt state membre care aspiră la statutul de membru al UE.

Directorul său, Artur Lorkowski, a declarat că peste 60 de companii private din 20 de ţări europene sunt implicate, 800 de tone de echipamente fiind deja trimise şi alte zeci de livrări fiind planificate.

Pe măsură ce stocurile reţelelor electrice europene deţinute de stat se diminuează, Lorkowski se aşteaptă ca sectorul privat să devină mai important în satisfacerea nevoilor de infrastructură energetică ale Ucrainei.

Sunt purtate discuţii prin intermediul G7 pentru a apela la companii din Statele Unite, Canada şi Japonia, a adăugat el.

O primă tranşă de echipamente energetice americane în valoare de 13 milioane de dolari a fost trimisă în Ucraina, au declarat oficialii, iar alte două încărcături de avion urmau să plece în scurt timp. Ucraina a purtat discuţii şi cu Japonia.

Lorkowski şi alţi câţiva oficiali au prezis că s-ar putea ca echipamentele să trebuiască să fie proiectate şi construite de la zero, deşi o astfel de schimbare ar necesita timp şi bani.

Olena Osmolovska, director al echipei de sprijinire a reformei din cadrul ministerului ucrainean al energiei, a declarat că ar costa zeci de miliarde de dolari pentru a restabili complet sistemul energetic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici