Evreii încarceraţi în România şi Bulgaria, recunoscuţi ca supravieţuitori ai Holocaustului

O comisie israeliană de stat a decis la sfârşitul săptămânii trecute ca evreii care au fost încarceraţi în România şi Bulgaria în timpul celui de-al doilea război mondial să fie recunoscuţi ca victime ale Holocaustului şi să primească beneficii financiare, relatează Haaretz în ediţia electronică.

379 afișări
Imaginea articolului Evreii încarceraţi în România şi Bulgaria, recunoscuţi ca supravieţuitori ai Holocaustului

Evreii încarceraţi în România şi Bulgaria, recunoscuţi ca supravieţuitori ai Holocaustului (Imagine:ro.wikipedia.org)

Măsura adoptată duminică stabileşte un precedent, susţine publicaţia israelienă, deoarece evreii din România şi Bulgaria vizaţi de decizie nu au fost trimişi în lagărele naziste de concentrare şi de exterminare.

Comisia de apel pentru implementarea legii persecutării naziste i-a încadrat pe evreii din România şi Bulgaria în "prima clasă" de supravieţuitori ai Holocaustului care, potrivit unei decizii adoptate anul trecut de Guvernul israelian, au dreptul să primească beneficii sporite.

Până în prezent Guvernul israelian a acordat beneficii financiare doar supravieţuitorilor care au fost în mod direct supuşi persecuţiilor naziste. Evreii care au părăsit zonele ocupate de nazişti, precum Italia, Franţa regimului de la Vichy, România şi Bulgaria, nu erau eligibili pentru astfel de compensaţii.

Comisia de apel a decis că evreii încarceraţi în România şi Bulgaria, începând cu anul 1941, au fost privaţi de libertate "într-un stil nazist" şi sunt, în consecinţă, eligibili pentru compensaţii.

La o lună după ce statul a recunoscut imigranţii tunisieni persecutaţi de regimul de la Vichy ca supravieţuitori ai Holocaustului, decizia de duminică este un nou pas în cadrul procesului de relaxare a criteriilor pentru acordarea de despăgubiri, scrie Haaretz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici