Expert în lupta antiteroristă: Războiul Rece a fost înlocuit de un război al codurilor informatice

Un expert american în lupta antiteroristă a avertizat, miercuri, în legătură cu un "război al codurilor informatice" care a luat locul Războiului Rece, cu consecinţe potenţial devastatoare.

1388 afișări
Imaginea articolului Expert în lupta antiteroristă: Războiul Rece a fost înlocuit de un război al codurilor informatice

Expert în lupta antiteroristă: Războiul Rece a fost înlocuit de un război al codurilor informatice (Imagine: Shutterstock)

"A fost Războiul Rece, a fost războiul împotriva terorismului (...), acum avem un război al codurilor", a afirmat fostul agent CIA Cofer Black, într-o intervenţie la salonul informatic Black Hat de la Las Vegas.

"Pentru al-Qaida, este natural să (...) intre în spaţiul virtual", a spus Black, care a lucrat timp de 28 de ani pentru Agenţia Centrală de Informaţii a Statelor Unite.

El consideră că ampla operaţiune de spionaj informatic dezvăluită miercuri de compania de securitate informatică McAfee, care a vizat mai mult de 70 de organizaţii şi guverne din întreaga lume, nu reprezintă decât un prim semnal, care anunţă o campanie de amploare.

James Lewis, expert la Centrul de studii strategice şi internaţionale (CSIS), consideră că, deşi elementele prezentate de McAfee nu reprezintă dovezi "concludente în sens juridic" împotriva Beijingului, acestea confirmă suspiciunile privind intenţiile Chinei.

Potrivit unui raport publicat miercuri de compania McAfee, mai mult de 70 de organizaţii şi guverne, printre care se numără agenţii ONU şi mai multe grupuri americane de apărare, au fost, în ultimii ani, ţinta unor ample campanii de spionaj informatic, iar analiştii consideră că originea acestora se află în China.

Operaţiunea a început în iulie 2006, cu o intruziune în serverele informatice ale unei companii de construcţii sud-coreene şi s-a încheiat în iunie 2011, potrivit McAfee, care afirmă că autorii atacurilor au fost interesaţi în principal de date privind sistemele de apărare americane şi de reţelele de comunicaţii prin satelit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici