Explozia din Polonia. Zelenski susţine că racheta nu era a Ucrainei / Duda: Nu există indicii că a fost atac intenţionat / Oficiali occidentali cred că racheta era ucraineană / Poziţia NATO. Stoltenberg: Aliaţii NATO nu fac parte din conflictul din Ucraina / Reacţiile oficialilor din Europa / Peskov: Occidentul, reacţie isterică şi vehement rusofobă

  • Polonia a anunţat oficial miercuri dimineaţă că o rachetă de fabricaţie rusească a căzut în partea de est a ţării, ucigând două persoane într-o explozie care a marcat primul moment de la invazia Ucrainei când arme ruseşti au căzut într-o ţară NATO.
  • Racheta ar fi ucraineană.
  • Tensiuni în Europa. NATO este în stand-by.
18004 afișări
Imaginea articolului Explozia din Polonia. Zelenski susţine că racheta nu era a Ucrainei / Duda: Nu există indicii că a fost atac intenţionat / Oficiali occidentali cred că racheta era ucraineană / Poziţia NATO. Stoltenberg: Aliaţii NATO nu fac parte din conflictul din Ucraina / Reacţiile oficialilor din Europa / Peskov: Occidentul, reacţie isterică şi vehement rusofobă

UPDATE Guvernul Ungariei critică declaraţiile lui Zelenski privind incidentul din Polonia

Guvernul Ungariei a criticat, miercuri seară, afirmaţiile preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a atribuit Rusiei responsabilitatea directă pentru incidentul produs în sud-estul Poloniei, soldat cu moartea a două persoane.

"Într-o situaţie de acest fel, liderii mondiali se exprimă în mod responsabil. Dar preşedintele Ucrainei, acuzându-i imediat pe ruşi, a greşit, este un exemplu negativ", a declarat miercuri seară, potrivit cotidianului Le Figaro, Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.

Oficialul de la Budapesta a salutat atitudinea prudentă a Poloniei şi a Statelor Unite faţă de incidentul produs pe teritoriul polonez.

UPDATE Zelenski afirmă că racheta căzută în Polonia nu era a Ucrainei şi vrea participare la anchetă

Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat, miercuri seară, că racheta căzută în sud-estul Poloniei nu a fost lansată de armata ucraineană, semnalând că există informaţii "credibile" că ar fi fost o rachetă a Rusiei şi cerând accesul experţilor ucraineni la anchetă, dar Varşovia pare să se opună.

"Nu am niciun dubiu că nu a fost racheta noastră. Cred că, pe baza credibilităţii rapoartelor militare, a fost o rachetă rusă", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de agenţia Interfax-Ukraine.

"Avem dreptul de a face parte din echipa de investigaţie? Desigur", a subliniat preşedintele Ucrainei.

UPDATE Ambasadorul Poloniei, convocat la Ministerul rus de Externe, ca reacţie la incidentul de marţi

Ministerul rus de Externe a anunţat, miercuri, convocarea ambasadorului polonez, pentru a oferi explicaţii în legătură cu acuzaţiile iniţiale referitoare la explozia produsă în sud-estul Poloniei.

"Ambasadorul Poloniei a fost convocat la Ministerul rus al Afacerilor Externe", a declarat miercuri după-amiază Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a instituţiei, citată de cotidianul Le Figaro.

Conform publicaţiei Rzeczpospolita, Ministerul de Externe de la Moscova a publicat un comunicat în care denunţă "acuzaţii false" vehiculate iniţial privind implicarea armatei ruse în incidentul balistic produs marţi în sud-estul Poloniei. Moscova observă că, deşi Ministerul rus al Apărării a negat imediat implicarea în incidentul din Polonia, au circulat informaţii "false", iar NATO a convocat o reuniune de urgenţă, ceea ce se înscrie în "campania antirusă" asociată războiului din Ucraina.

UPDATE Oficial SUA: Ucraina confirmă activităţi antibalistice în apropierea locului incidentului din Polonia

Un oficial american a declarat, sub protecţia anonimatului, că armata ucraineană a transmis Statelor Unite şi altor naţiuni aliate că a încercat să intercepteze o rachetă rusă în intervalul şi în apropierea zonei din sud-estul Poloniei unde s-a produs incidentul.

Deocamdată, nu s-a stabilit cu certitudine dacă vreuna dintre rachetele lansate de sistemele antibalistice ucrainene a căzut în Polonia. Însă armata ucraineană a transmis aceste informaţii pentru a ajuta autorităţile militare americane care evaluează cazul.

UPDATE Ucraina ar vrea să participe la ancheta în cazul incidentului din sud-estul Poloniei

"Vrem acces imediat la locul incidentului, pentru a examina cazul împreună cu partenerii. Aşteptăm din partea partenerilor noştri informaţiile pe baza cărora au tras concluziile că incidentul ar fi putut fi cauzat de sistemele antiaeriene ucrainene", a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare de la Kiev, citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Monde.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, la finalul unei reuniuni a Consiliului Nord-Atlantic, că incidentul din Polonia, soldat cu doi morţi probabil a fost cauzat de căderea unei rachete antiaeriene ucrainene. "Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul probabil a fost cauzat de o rachetă antiaeriană ucraineană lansată pentru apărarea teritoriului ucrainean de atacuri ruse cu rachete de croazieră", a declarat Stoltenberg. La rândul său, preşedintele Andrzej Duda a declarat că nu există indicii că incidentul produs marţi ar fi un atac intenţionat asupra Poloniei.

UPDATE Preşedintele Duda spune că nu există „niciun indiciu că a fost un atac intenţionat asupra Poloniei”

"Nu există niciun indiciu că acesta a fost un atac intenţionat asupra Poloniei. Cel mai probabil, a fost o rachetă S-300 de fabricaţie rusească. Nu avem nicio dovadă în acest moment că a fost o rachetă lansată de partea rusă", a scris el miercuri pe Twitter.

El a adăugat că există "multe indicii" că a fost o rachetă de apărare aeriană, care "din păcate a căzut pe teritoriul polonez".

Căderea rachetei în estul Poloniei, în apropiere de graniţa cu Ucraina, marchează momentul în care prima dată o ţară NATO a fost lovită direct în timpul conflictului.

Nu este clar, în acest moment, cine a tras racheta şi nici de unde anume a fost lansată, deşi evaluările iniţiale ale SUA sugerează că aceasta provine din Ucraina.

UPDATE Stoltenberg a făcut declaraţii: Nu avem indicaţii că este vorba despre un atac intenţionat

Principalele declaraţii ale lui Stoltenberg:
  • Rusia este responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat ieri în Polonia. Ucraina are dreptul să doboare acele rachete care vizează oraşele ucrainene şi infrastructura critică.
  • Nu avem niciun indiciu că acesta a fost un atac deliberat asupra teritoriului NATO
  • Avem canale militare de comunicare ca NATO, putem comunica în diferite moduri, dar nu pot intra în detalii”
  •  Ţările NATO nu intenţionează să invoce articolul 4 din Tratatul Atlanticului de Nord pentru a lansa consultări cu privire la incidentul din Polonia
  • Aprovizionarea Ucrainei cu sisteme de apărare antiaeriană este prioritatea NATO
  • Aliaţii NATO nu fac parte din conflictul din Ucraina.  Acesta a fost răspunsul la întrebarea de ce Alianţa „nu vrea să ajute la apărarea cerului de deasupra Ucrainei pentru a ajuta la interceptarea rachetelor trimise din Rusia”
  • NATO va continua să ofere Ucrainei mijloace de apărare aeriană. 

UPDATE Reacţia Ucrainei: 

„Suntem în favoarea unei anchete comune a incidentului cu racheta căzută în Polonia. Suntem gata să oferim dovezi că au fost ruşii. Aşteptăm informaţii de la partenerii noştri pe baza cărora s-a ajuns la concluzia că aceasta este o rachetă de apărare aeriană”, a scris pe Twitter secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare (NSDC) al Ucrainei Oleksiy Danilov

UPDATE Germania a oferit Poloniei ajutor în supravegherea spaţiului aerian după explozia unei rachete la Przewodowo

 
Acest lucru se poate întâmpla mâine, dacă Polonia doreşte – a spus un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, citat de agenţia dpa. Este vorba despre consolidarea Air Policing, care include aeronave Eurofighter aparţinând Forţelor Aeriene Germane.
 

UPDATE Şeful NATO: China ar trebui să condamne clar şi fără echivoc invazia rusă a Ucrainei

"China împărtăşeşte naraţiunea Moscovei, nu a votat pentru sancţiuni internaţionale. Este o greşeală. Dacă preşedintele Zelenski şi ucrainenii încetează să lupte, atunci Rusia va câştiga şi Ucraina va înceta să mai existe ca ţară independentă. Dar mai ştiu că la un moment dat acest război va trebui să se termine la masa negocierilor", spune Stoltenberg.

UPDATE Olaf Scholz, cancelarul german: „Nu contează a cui rachetă a căzut în Polonia, oricum este vina Rusiei, pentru că a atacat Ucraina”

 

UPDATE Parlamentul ceh a declarat regimul din Rusia drept terorist. Această decizie a fost luată de Camera Deputaţilor din Cehia

UPDATE ️Macron spune că în prezent este imposibil să fie identificaţi responsabilii pentru atacurile cu rachete de pe teritoriul polonez 

 

UPDATE Ungaria: „Avem nevoie de o investigaţie calmă şi amănunţită asupra exploziilor din Przewodów. Un lucru este cert: Ungaria este ferm de partea Poloniei”, a scris premierul ungar Viktor Orban, pe Twitter 

 

„Mi-am exprimat deplin sprijinul pentru premierul Mateusz Morawiecki ieri seară”, a adăugat şeful guvernului ungar.

UPDATE Germania şi partenerii din NATO nu iau încă în considerare introducerea unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina, potrivit guvernului german 

 

UPDATE Donald Tusk: „„Pentru prima dată de la începutul războiului, ne-am confruntat cu consecinţele atacului Rusiei asupra Ucrainei. Am presupus că acest lucru se poate întâmpla, iar ieri s-a întâmplat”. Atacul Rusiei asupra Ucrainei este motivul pentru sentimentul de ameninţare care a apărut în casele polonezilor, atât în prima zi a războiului, cât şi ca urmare a tragicului eveniment de la Przewodów. Rusia este sută la sută responsabilă pentru această situaţie, a declarat Donald Tusk. 

 
 

UPDATE Ucraina sprijină investigarea cauzelor exploziei

„Vom sprijini pe cât posibil investigarea cauzelor exploziei rachetelor din Polonia”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene Ucrainene, Yuri Ihnat, citat de portalul Ukrainska Pravda. „O analiză adecvată este în curs. Forţele aeriene vor fi cât mai propice, se vor implica specialişti dacă va fi necesar, iar noi vom preda nişte materiale", a spus acesta.
 

UPDATE Purtătorul de cuvânt al guvernului german spune că Executivul este şocat de explozia rachetelor din Polonia. Cancelarul Olaf Scholz şi-a exprimat la telefon condoleanţe preşedintelui Andrzej Duda 

 

UPDATE Ministrul de Externe Bogdan Aurescu: „Toate circumstanţele să fie elucidate. Este prematur să ne pronunăţm. România este solidară cu Polonia. Nu facem speculaţii cu privire la activarea art. 5”

 

UPDATE Consilul de Securitate Naţionala al Poloniei a fost convocat de către preşedinte

 

UPDATE Ministerul Apărării din Polonia: „Sistemele de apărare aeriană şi unităţile militare selectate, atât ale forţelor terestre, cât şi ale marinei, sunt în alertă maximă. Armata poloneză monitorizează situaţia. Suntem în contact permanent cu aliaţii noştri", transmite Mariusz Błaszczak, şeful Ministerului Apărarea Naţională, a subliniat pe Twitter.  

 

UPDATE Dacă Rusia nu ar fi început un război de agresivitate în Ucraina, nicio rachetă nu ar fi survolat regiune, spune ministrul de externe al Finlandei Pekka Haavisto, comentând despre explozia de la Przewodowo, la graniţa polono-ucraineană

 

„În primul rând, vrem să ne arătăm solidaritate cu polonezii. Polonia este o ţară importantă pentru noi, un membru al UE şi o ţară cheie NATO, a spus şeful MAE finlandez”
 
 

UPDATE Andrzej Duda după consultări cu liderii mondiali: NATO este în standby

„Este foarte probabil ca ambasadorul polonez la NATO să solicite miercuri activarea art. 4 din Tratatul Atlanticului de Nord, adică o serie de consultări cu aliaţii”, a declarat preşedintele Andrzej Duda după întâlnirea Biroului pentru Securitate Naţională şi consultări cu liderii mondiali. 
 

UPDATE Peskov despre „incidentul cu rachete” din Polonia: În Occident a urmat o reacţie isterică şi vehement rusofobă, care nu se bazează pe date reale, în timp ce Varşovia ar fi putut fi mai reţinută şi mai profesionistă atunci când vorbeşte despre subiecte potenţial periculoase.

 
În acelaşi timp, el a remarcat reacţia reţinută a SUA - care a contrastat cu declaraţiile din partea mai multor alte ţări.
 
Peskov: Kremlinul ar dori aceeaşi reacţie emoţională la atacurile teroriste de pe Nord Stream ca şi la incidentul din Polonia 
 
️Biden le transmite partenerilor din NATO şi G7 că explozia din Polonia a fost provocată de apărarea antiaeriană ucraineană (Reuters) 
 
️ Erdogan: Datele arată că Rusia nu a avut nimic de-a face cu prăbuşirea rachetei în Polonia 
 

UPDATE Explozia din Polonia a fost probabil o rachetă de apărare antiaeriană din Ucraina, susţine ministerul belgian al Apărării 

 

UPDATE Ministerul rus al Apărării: revendicările privind rachetele sunt „o provocare deliberată”, epava a fost „identificată” ca fiind un S-300 ucrainean

Ministerul rus al Apărării emite o declaraţie fermă prin care neagă implicarea în explozia din Polonia.
 
Reuters transmite următoarele idei:
 
  • Rusia afirmă că a efectuat marţi un atac masiv asupra unor obiective militare şi a infrastructurii energetice din Ucraina. Atacul şi-a atins obiectivele.
  • Loviturile de înaltă precizie au fost efectuate doar pe teritoriul ucrainean şi nu mai aproape de 35 km de graniţa ucraineano-poloneză.
  • Acuzaţiile privind căderea rachetelor ruseşti în satul polonez sunt o provocare deliberată pentru a escalada situaţia.
  • Fotografiile resturilor găsite în Polonia sunt identificate ca fiind elemente ale S-300 ucrainene.
Afirmaţiile ruseşti nu au fost verificate în mod independent.
 
 
 

UPDATE Ce spune preşedintele Turciei despre racheta care a ucis două persoane în Polonia 

 

UPDATE Surse AP: Racheta care a lovit Polonia a fost lansată de forţele ucrainene împotriva unei rachete ruseşti 

 

UPDATE China, declaraţie după explozia din Polonia 

 

UPDATE UPDATE O declaraţie recentă a preşedintelui american Joe Biden adaugă mai mult mister situaţiei. Biden despre racheta din Polonia: Este "puţin probabil" să fi fost lansată din Rusia

Preşedintele Joe Biden a declarat miercuri că este "puţin probabil" ca o rachetă care a ucis două persoane în Polonia, ţară membră NATO, să fi fost lansată din Rusia, dar a promis sprijin pentru ancheta privind rachetă pe care polonezii au numit-o "de fabricaţie rusească".

Biden a vorbit după ce a convocat miercuri dimineaţă, în Indonezia, o reuniune "de urgenţă" a liderilor G7 şi NATO pentru consultări privind atacul care a ucis două persoane în partea de est a Poloniei, în apropiere de graniţa cu Ucraina.

"Există informaţii preliminare care contestă acest lucru", a declarat Biden reporterilor când a fost întrebat dacă racheta a fost lansată din Rusia. "Este puţin probabil, luând în considerare liniile traiectoriei, că a fost trasă din Rusia, dar vom vedea".

Nu a fost imediat clar dacă Biden sugera că racheta nu ar fi fost deloc lansată de Rusia. Ucraina încă mai păstrează stocuri de armament de producţie ex-sovietică şi rusă, inclusiv sistemul de rachete de apărare aeriană S-300.

Preşedintele american, care a fost trezit peste noapte de personal ca urmare a incidentului grav din Polonia, în timp ce se afla în Indonezia pentru summitul G20, l-a sunat miercuri dimineaţă pe preşedintele polonez Andrzej Duda pentru a-şi exprima "profundele condoleanţe" pentru pierderea de vieţi omeneşti. Biden a promis pe Twitter "sprijinul deplin al SUA pentru ancheta poloneză şi asistenţă în cadrul acesteia" şi "a reafirmat angajamentul de fier al Statelor Unite faţă de NATO".

Ştire iniţială

Polonia a anunţat oficial miercuri dimineaţă că o rachetă de fabricaţie rusească a căzut în partea de est a ţării, ucigând două persoane într-o explozie care a marcat primul moment de la invazia Ucrainei când arme ruseşti au căzut într-o ţară NATO.

Preşedintele ucrainean Zelenski a denunţat lovitura ca fiind "o escaladare foarte semnificativă" a războiului.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că guvernul investighează şi îşi sporeşte gradul de pregătire militară.

O declaraţie a Ministerului polonez de Externe a identificat racheta ca fiind fabricată în Rusia. Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat o reuniune de urgenţă a trimişilor alianţei pentru a discuta despre evenimentele din apropierea graniţei ucrainene din Polonia.

Declaraţia Poloniei nu a abordat circumstanţele atacului, inclusiv dacă ar fi putut fi vorba de o eroare de ţintire sau dacă racheta ar fi putut fi deviată de la curs de către apărarea antirachetă ucraineană.

"Toţi aliaţii cu care m-am consultat m-au asigurat de sprijinul lor, respectând inclusiv art 5 din Tratatul NATO. Ambasadorul nostru va participa mâine la Consiliu şi va solicita activarea articolului 4 din Tratatul NATO. NATO este în alertă. Am întărit pregătirea forţelor armate poloneze, inclusiv a apărării aeriene. Avioanele noastre vor fi sprijinite de avioane ale aliaţilor. Acţionăm calm şi prudent. Investigaţiile sunt în curs", a declarat preşedintele Poloniei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici