Expulzarea voluntară a romilor continuă în mandatul lui Hollande

Expulzarea voluntară a romilor în ţările lor de origine, începută de fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, continuă în mandatul lui François Hollande, deşi asociaţiile care reprezintă această etnie speră la o modificare a acestei politici.

236 afișări
Imaginea articolului Expulzarea voluntară a romilor continuă în mandatul lui Hollande

Expulzarea voluntară a romilor continuă în mandatul lui Hollande (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Joi dimineaţa, la ora locală 07.30, (08.30 ora României) Biroul francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII) este înţesat de femei, copii, familii şi tineri celibatari, o populaţie eteroclită care se intră şi se aşează în autobuzele destinate romilor care primesc bani în schimbul întoarcerii voluntare în ţară, relatează publicaţia electronică LyonCapitale.fr. Uşile autobuzelor se închid şi pornesc spre aeroportul Saint Exupery, unde îi aşteaptă zboruri charter către Bucureşti.

De un an, la Lyon, în fiecaree lună, între 50 şi 100 de romi sunt trimişi în România, fiecare adult primid 300 de euro, iar copiii 150 din partea OFII.

"Cu noul Guvern al lui Hollande, aceste plecări nici nu ar trebui să aibă loc. Costă prea mult şi nu servesc la nimic", a declarat Gilberte Renard din partea asociaţiei "Classes", a cărei misiune constă în şcolarizarea copiilor romi.

"În programul său de campanie, François Hollande a dat asigurări că va recurge la textele europene care îndeamnă la integrarea romilor în fiecare ţară membră", adaugă Claude Massault, de la Liga Drepturilor Omului. "Sperăm că lucrurile se vor schimba, dar pentru moment, nu se vede nicio schimbare. Politica stabilită de Sarkozy continuă", adaugă el.

În opinia lui Massault, la Lyon există între 800 şi 1.000 de romi, număr care nu s-a modificat în zece ani. "În tot cazul, numărul nu a scăzut în urma măsurilor de repatriere. Plecările şi venirile între Franţa şi România continuă", a subliniat reprezentantul Ligii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici